Kiina tyrmäsi G7-maiden arvostelun Hongkongin turvallisuuslaista

Lain pelätään tarkoittavan loppua Hongkongin erityishallintoalueelle.

Hongkong
Kuvassa mielenosoittajia Hongkongissa kesäkuussa 2020.
Mielenosoittajia Hongkongissa 12. kesäkuuta 2020. Jerome Favre / Epa

Kiina kertoo vastustavansa peräänantamattomasti G7-maiden keskiviikkoista kehotusta harkita uudelleen päätöstä Hongkongin itsehallintoalueen turvallisuuslaista.

Lain pelätään käytännössä lopettavan Hongkongin aseman erityishallintoalueena.

Kiinan mukaan se vastustaa jyrkästi niin Yhdysvaltain kuin muidenkin G7-maiden ulkoministerien lausuntoa Hongkongia koskevissa asioissa.

Kun Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle, Kiina sopi säilyttävänsä erityishallintoalueen vapaudet ja autonomian vuoteen 2047 saakka.

Lue myös: Vuosi protesteja Hongkongissa – koronasulku ja Kiinan koveneva linjaa pistivät nuorten demokratialiikkeen ahtaalle

Kiina sääti turvallisuuslain toukokuun loppupuolella. Laki kieltää muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän ja ulkomaisen vaikuttamisen erityishallintoalueella.

Laki myös sallii Kiinan valtiollisten turvallisuuselimien toiminnan Hongkongin alueella. Jo aiemmin keväällä useat valtiot esittivät huolensa uuden turvallisuuslain hyväksymisestä.

G7-maihin kuuluvat Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Lue myös:

G7-maat heristävät Hongkongia ahdistelevalle Kiinalle sormeaan

Kiinan kansankongressi hyväksyi kiistellyn Hongkongin turvallisuuslain – Britannialta ja Yhdysvalloilta tiukka vastalause

Lähteet: AFP, Reuters, STT