Hyppää sisältöön

Aurinkoihottuma saattaa hävitä 30–50 vuoden ikäisenä  – 5 kysymystä kiusallisesta vaivasta

Joka viides kärsii kiusallisesta ihottumasta, jonka auringon valo saa aikaan.

Valoihottuman oireet vaihtelevat kevyestä punoituksesta ja kutinasta ihon hilseilyyn ja vesirakkuloihin. Kuvituskuva. Kuva: Olga Ovchinnikova / AOP

Kanta-Hämeen keskussairaalan johtava ihotautilääkäri Katja Vähävihu varoittaa auringon vaikutuksista ihoon, sillä moni käräyttää itsensä juhannuspäivien aikana. Ensimmäiset kontaktit auringon kanssa voi aiheuttaa myös hyvin kiusallista ihottumaa.

Millaiset yhdistelmät ovat hankalia auringon kanssa?

Auringolta kannattaa suojautua! Auringon UVA- ja UVB-säteily voi aiheuttaa erilaisia valoihottumia ja auringonpolttamia. Joskus valoihottumat voivat syntyä UV-altistuksesta yksin tai yhdessä lääkkeiden, kemikaalien tai kasvien kanssa. Parhaiten voit suojata itsesi vaatetuksella.

Vesi korostaa auringon polttavuutta ja vilpoisa tuuli estää tuntemasta auringon voimakkuutta. Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle

Miksi aurinko aiheuttaa kutiavaa ihottumaa?

Et ole yksin! Joka viides kärsii joskus monimuotoisesta valoihottumasta. (MMVI) Sen oireet vaihtelevat kevyestä punoituksesta ja kutinasta ihon hilseilyyn ja vesirakkuloihin. Kutinaa voi olla vain alkukeväästä, mutta joillakin oireet voivat jatkua koko kesän. Oireet alkavat yleensä aikuisiällä, mutta ihottuma saattaa hävitä kokonaan 30-50- vuotiaana.

Voiko ihottumaa estää?

Jos saat oireita, se ei ole sinun syysi! Tarkkaa syytä MMVI:lle ei tiedetä. Myös tarkkaa syytä siihen, miksi yksi saa herkemmin oireita kuin toinen, ei tiedetä. Se tiedetään, että vaalea iho palaa herkemmin kuin tumma. Monimuotoisen valoihottuman esiintyminen ei kuitenkaan liity ihotyyppiin, eli onko iho ruskettuva vai ei.

Mihin kellonaikaan aurinkoa kannattaa välttää?

Vuodenajat tuovat helpotusta! Talvella UVB-säteilyä ei tule, koska aurinko paistaa niin viistosti. Lisäksi iho on talvella auringolta suojattu. Nopeat muutokset valon määrässä keväällä voivat olla iho-oireiden taustalla. Kesällä suoraa auringonvaloa kannattaa välttää klo 11 ja 15 välisenä aikana. Aamu- ja ilta-aurinko paistaa viistommin, ja suurin osa UVB-säteistä jää ilmakehään.

Pitäisikö käyttää korkeampia suojakertoimia?

Apua on saatavilla! Ihoa voi karaista keväällä tulevaa kesää silmällä pitäen lisäämällä auringonvalon tuloa paljaalle iholle aloittaen muutamasta minuutista kerrallaan. Vaikeassa aurinkoihottumassa ihoklinikoilla voidaan antaa valokaraisuhoitoa.

Suojaa ihoa vaatteilla ja aurinkorasvalla. Kerroin olisi hyvä olla vähintään 50. Mikäli ihottumaa silti pääsee tulemaan, hoida sitä kuurimaisesti kortisonivoiteella.

Kutiseeko ihosi auringossa? Vai onko sinun aurinkoihottumasi helpottanut iän myötä? Voit keskustella aiheesta 21.6. klo 23 asti.