Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus hylkäsi Revontulen kauppakeskuksen rakennuttajan syytteen

Lapin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa torstaina.

Lapin käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä rikoksesta. Kuva: Miikka Miinala / Yle

Lapin käräjäoikeus on hylännyt rovaniemeläisen kauppakeskus Revontulen rakennuttajan saaman syytteen törkeän petoksen yrityksestä. Myös rakennuttajayhtiön talousjohtajan saama syyte törkeän petoksen yrityksestä hylättiin. Lisäksi oikeus hylkäsi kolmannen syytetyn, kauppakeskuksessa toimineen kuntosaliyrittäjän syytteen avunannosta törkeän petoksen yritykseen.

Oikeudessa käsiteltiin tapahtumia, jotka ajoittuvat vuosiin 2009-2014. Revontulen kauppakeskuksen rakennuttaja Kauppakeskus Revontuli Oy ja pääurakoitsija Skanska Talonrakennus Oy riitaantuivat pian kauppakeskuksen avaamisen jälkeen. Riitaa puitiin Lapin käräjäoikeudessa vuonna 2014 ja Rovaniemen hovioikeudessa vuonna 2016.

Nyt käräjäoikeudessa pääosassa oli Kauppakeskus Revontuli Oy:n ja Kukkola Yhtiöt Oy:n maksut kauppakeskuksessa olleelle kuntosaliyritykselle. Yhtiöt väittävät kyseessä olleen vahingonkorvauksia melu- ja tärinäongelmasta, mutta syyttäjä katsoo rahasummien olleen lainaa. Yhtiöt maksoivat korvausta kuntosaliyritykselle kahdessa erässä yhteensä runsaat 646 000 euroa.

Syyttäjä: Kolmikko yritti erehdyttää

Kauppakeskus Revontuli Oy myi kauppakeskuksen sen valmistuttua Boultbee Revontuli Oy:lle, joka vaihtoi nimensä myöhemmin NRF Revontuli Oy:ksi.

Syyttäjän mukaan Kukkola-Yhtiöt Oy ja Kauppakeskus Revontuli Oy ovat lainaneen rahaa kuntosaliyritykselle, jotta tämä voisi maksaa vuokransa NRF Revontuli Oy:lle. Syyttäjä katsoi, että kuntosaliyrityksen vuokranmaksu oli Kauppakeskus Revontuli Oy:n intressissä, koska kauppakeskuksen myyntihinta on ollut riippuvainen kauppakeskuksen vuokralaisten maksamista vuokrista.

Syyttäjä väitti, että Kauppakeskus Revontuli Oy:n toimitusjohtaja ja talousjohtaja olivat yrittäneet erehdyttää toimillaan Skanskaa perusteettomia vahingonkorvauksia. Syyttäjän mukaan kaksikko on yrittänyt erehdyttää myös Lapin käräjäoikeutta antamaan perusteetta tuomion, jonka mukaan Skanskan olisi maksettava kauppakeskusyhtiölle 646 000 euroa vahingonkorvauksia.

Syytetyt kiistivät rikokset

Syytteen saanut kolmikko kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikoksiin.

Oikeus pitää mahdollisena, että alun perin lainaksi annetut varat on myöhemmin sovittu vahingonkorvauksiksi. Oikeuden mukaan on jäänyt varteenotettava epäily siitä, että Kauppakeskus Revontuli Oy:n ja Kukkola-Yhtiöt Oy:n maksut olisivat olleet lainaa kuntosaliyritykselle. Samoin on jäänyt varteenotettava epäily siitä, ettei kauppakeskusyhtiö olisi todellisuudessa maksanut vahingonkorvauksia kuntosaliyritykselle. Oikeus totesi myös, että asiassa on jäänyt epäselväksi se, missä määrin rikosasian käsittelyssä oleva materiaali on ollut jo aiemmin riita-asian käsittelemisessä käytettävissä. Petosrikoksen tunnusmerkistö erehdyttämisestä ei toteudu, jos materiaali on ratkaisevilta osin ollut osapuolten käytettävissä jo riita-asiaa käsiteltäessä.

Lapin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa torstaina. Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.