Ukkosrintama väistymässä, salamoita kertynyt jo 11 000 – katso videolta, miten ukkonen jyrisi viime yönä Helsingissä

Ukkosrintama on väistynyt etelässä ja idässä, pieniä ukkoskuuroja on torstai-iltana Pohjanmaalla.

ukkonen
Ukkoskuurot Helsingissä
Ukkoskuurot Helsingissä

Sade- ja ukkoskuurot ovat iltapäivän aikana väistyneet etelässä ja idässä. Illalla Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuun yllä on pieniä ukkoskuuroja, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Salamoita on iskenyt päivän aikana eri puolella Suomea 11 000. Lisäksi useammalla mittauspisteellä on tämän päivän aikana kertynyt 20–30 millimetriä vettä.

Ukkonen työllisti pelastuslaitosta torstaina Etelä-Savossa. Tehtäviä kertyi iltapäivään mennessä yhteensä kolmisenkymmentä. Pelastuslaitoksen mukaan Savonlinnan alueella on ollut seitsemän rakennuspaloa ja viisi maastopaloa, jotka ovat syttyneet salaman iskusta.

Pelastuslaitosta työllisti vesivahinko Savonlinnan kirkossa ja kaupan tiloissa. Kirkkoon oli vuotanut vettä ilmeisesti katosta, ja pelastuslaitos kävi poistamassa vedet. Etelä-Savon pelatuslaitoksen päivystävä palomestari Joni Himberg arvioi, että merkittäviä vahinkoja kirkossa ei koitunut.

Kukaan ei ole loukkaantunut onnettomuuksissa.

– Erään kaupan sisätiloihin oli tullut vettä noin 100 neliön alueella. Kauppakeskuksen takana oleva katu myös tulvi niin, että yksi henkilöauto oli kelluksissa, sanoo Himberg.

Viime yönä pääkaupunkiseudun yllä jyrähteli voimakkaita ukkosia rankkasateiden siivittäminä. Moni pääkaupunkiseutulainen saikin torstaina herätä ukkosen jylinään ja rankkasateen ropinaan.

Espoossa ukkonen sytytti rakennuspalon neljän aikoihin aamuyöllä ja aamun metroliikenteessä on parhaillaan harvennetut vuorovälit teknisten vikojen takia.

Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan säärintama ukkosineen siirtyi aamun aikana pääkaupunkiseudulta kohti koillista.

– Hyvin epävakaista ja kosteaa ilmaa virtasi Suomeen etelästä, ja tämän päivän aikana jytisee etenkin Pohjois-Pohjanmaalta maan itäosaan yltävällä alueella, Huutonen kertoo.

Torstain vastaisen yön ukkoskuurot aiheuttivat tulvan Helsingin Pikku Huopalahdessa.
Torstain vastaisen yön ukkoskuurot aiheuttivat tulvan Helsingin Pikku Huopalahdessa. Maija Mokkila / Yle

Sadekuurot ovat tänään torstaina voimakkaita, ja yön aikana sateet ovat aiheuttaneet paikoin tulvia.

– Kesäkuun sademääräksi vettä on tullut aika paljon. Helsingissä sademäärä on 26 millimetriä, Huutonen kertoo.

Saitko sinä kuvan ukkosesta? Voit jakaa kuvasi alla.

Katso Ylen kuvajoukkoistuksen säännöt täältä.

Lähettämällä kuvan Ylelle joukkoistuksen yhteydessä annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.