Sosiaalialan ylityö- ja vuoronvaihtokielto yllätti hyvinvointiyhtymän – Tehy tukee työtaistelua ja valmistautuu seuraavaan yksityistämisaaltoon

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vakuuttaa, että kiellot eivät vaikuta asiakkaiden hoitoon.

työtaistelut
Hoitaja kävelee terveyskeskuksen käytävällä.
Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä on monia hoitajia. Hyvinvointiyhtymässä uskotaan, etteivät työtaistelukeinot vaikuta yhtymän potilaiden hoitamiseen.Mårten Lampén / Yle

Lähihoitajaliitto SuPer, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy ja ja toimihenkilliitto ERTO ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sosiaalipalvelualalle. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä kielto koskee kaikkia yhtymän tuottamia palveluita. Kielto astui voimaan keskiviikkona ja jatkuu kesäkuun 30. päivään. Päijät-Hämeessä liitoilla on tuhansia jäseniä.

Kieltojen tavoitteena on saada neuvotteluiden kautta yksityiselle puolelle oma sote-alan ja varhaiskasvatuksen työehtosopimus.

Työntekijäliittojen tavoitteena on saada käynnistettyä neuvottelut työehtosopimuksesta yksityisen sektorin työnantajien edunvalvontajärjestö Avainta ry:n sekä Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa.

Työntekijäliitot katsovat, että nykyinen monia aloja laajasti kattavat työehtosopimukset soveltuvat huonosti sote-sektorille ja varhaiskasvatukseen. Liitoissa uskotaan, että omassa sopimuksessa pystyttäisiin paremmin ottamaan huomioon alojen toimintatavat ja tarpeet.

Tehyssä kova halu tukea lakkoja edessä olevien ulkoistamisten vuoksi

Päijät-Hämeessä Tehyn jäsenet ovat kiellossa tukitoimena, sillä heillä on jo oma työehtosopimus. Kunta-alan pitkään jatkuneissa työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa sovittiin myös erillisestä sote-alan työehtosopimuksesta, jota erityisesti hoitajaliitot vaativat.

Tehyllä on kova halu tukea yksityisen puolen neuvotteluita, sillä edessä olevat yksityistämiset Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä voivat tuoda sen jäseniä uuden sopimuksen piiriin. Hyvinvointiyhtymä aikoo perustaa yhteisyrityksen yksityisen terveysjätin kanssa. Yhteisyrityksen on tarkoitus vastata Lahden, Kärkölän ja Iitin perusterveydenhuollosta vuoden 2021 alusta.

Liitossa ollaan huolissaan terveydenhuollon ulkoistamisen vaikutuksista työehtosopimuksiin. Liitoissa nähdään, että ulkoistaminen on trendi, jossa kunnat ulkoistavat toimintaansa halvempien työehtosopimusten harjoittaen sopimusshoppailua.

Tehyn ammattiosasto 316:n puheenjohtaja Siru Heromaa-Karjalainen huomauttaa, että hoitajat ovat joustaneet koronakevään aikana hyvin paljon. Hänestä on kurjaa, että sovituissa työvuoroissa pitäytyminen saattaa työantajan ahtaalle.

– Jokaisella pitäisi olla oikeus siihen, että tietää, milloin on töissä. Työnantajan vastuulla on huolehtia, että resurssi on riittävä.

Heromaa-Karjalainen sanoo, ettei esimerkiksi potilaiden hoito vaarannu, jos työnantaja on huolehtinut tarvittavasta resurssista.

Kiellot yllättivät hyvinvointiyhtymän

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellot yllättivät Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän, sanoo henkilöstöjohtaja Erja Saari. Hyvinvointiyhtymä sai tiedon kielloista samana päivänä, kun kielto alkoi.

Tieto kielloista yllätti hyvinvointiyhtymän, koska kuntasopimus saatiin solmittua vasta kesän alussa. Saari toteaa ajankohdan olevan hankala, sillä monet esimiehistä on jäämässä lomille.

Saaren mukaan esimiehet suunnittelevat työvuorot niin, ettei kielloista aiheudu haittaa yhtymän asiakkaille.

– Meillä on aiemminkin ollut kieltoja, viimeksi viime vuonna. Siitäkin selvittiin.

Lue lisää:

Lahdessa laaja ulosmarssi – Tehy ja Super aloittivat viikon ylityö- ja vuoronvaihtokiellon