1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinilevät

Levätilanne toistaiseksi rauhallinen Etelä-Savon järvissä – järvien levätilannetta seurataan 17 kohteessa

Paikallisesti leväesiintymissä voi olla suuriakin vaihteluita jopa järven eri osissa.

sinilevät
Blågröna alger i Houtskär.
Etelä-Savon järvissä sinilevätilanne on toistaiseksi rauhallinen. Arkistokuva.Yle/Linus Hoffman

Ely-keskuksen mukaan sinileväesiintymien määrä on Etelä-Savon vesistöissä toistaiseksi melko vähäinen. Myös yleisöilmoituksia sinilevistä on Ely-keskukselle tullut ajankohtaan nähden harvakseltaan. Ilmoituksia sinilevistä on tullut esimerkiksi Puruveden Ristilahdelta ja Kuonanjärvestä sekä Hämeen Hartoselta Pertunmaalta. Männyn siitepöly värjää vielä vesistöjen ranta-alueita monin paikoin.

Paikallisesti leväesiintymissä voi olla suurtakin vaihtelua järvien välillä ja jopa järven eri osissa. Levää voi kerääntyä tuulen kasaamana suuremmilta seliltä tuulen vastaisille rannoilla ja lahdenpoukamiin. Leväesiintymät alkavat lisääntyä usein vesien lämpenemisen ja lisääntyvän auringon tulosäteilyn myötä vasta juhannuksen jälkeen. Tällä hetkellä vesien lämpötila on keskimäärin noin neljä astetta tavanomaista lämpimämpää.

Ely-keskus seuraa Etelä-Savon järvien levätilannetta 17 järvikohteella. Viikolla 25 levää havaittiin seurantaverkon kohteista vain vähäisiä määriä Pienellä-Raudanvedellä Rantasalmella ja Puulan Ruovedenselällä Kangasniemellä.

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä.

Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos epäilee saaneensa sinilevistä aiheutuneita oireita, kannattaa ottaa yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111 tai 09 471 977 (24 h/vrk).

Lue seuraavaksi