Jyväskylä purkaa vanhusten hoivakotien vierailurajoituksia - visiiteillä ei enää aikarajaa ja vanhus pääsee käymään myös kotona

Koronarajoitusten purku sallii pitemmät vierailut vanhusten hoivalaitoksiin, mutta hygieniasäännöistä pidetään kiinni.

vanhusten palvelutalot
Toiminnanohjaajat työntävät vanhuksia pyörätuolissa Myyrmäen vanhustenkeskuksessa.
Koronarajoitusten purku päästää omaiset jälleen esimerkiksi ulkoiluttamaan omaa läheistään pyörätuolilla.Eleni Paspatis / Yle

Jyväskylä purkaa koronaepidemian takia asetettuja vierailurajoituksia hoivakodeissaan. Omaiset saavat nyt tavata vanhuksia ilman aikarajoitusta, ja läheiset voivat esimerkiksi työntää iäkästä omaistaan pyörätuolissa. Lähikontakti kuten halaaminen on edelleen kiellettyä.

Kaupungin vanhuspalvelut suosittelee tapaamisten järjestämistä ulkotiloissa, mutta vierailut on sallittu myös asukashuoneissa. Sisätiloissa kävijän on käytettävä suusuojaa, jonka kaupunki tarjoaa.

Hoivakotien yleisiin tiloihin vierailla ei edelleenkään ole asiaa, vaan asukkaan huoneeseen kuljetaan henkilökunnan opastuksella. Visiitistä on ilmoitettava henkilökunnalle etukäteen, jotta hoivakoti osaisi varata esimerkiksi suusuojia valmiiksi.

Vierailijoilta edellytetään jatkossa muutenkin hyvää hygieniakäyttäytymistä, toteaa palvelujohtaja Maarit Raappana Jyväskylän vanhuspalveluista:

– Huolehditaan edelleen samalla tavalla hyvästä käsihygieniasta, eikä sairaana tietenkään tulla käymään vanhuksen luona, Raappana muistuttaa.

Myös vanhusten lomavierailut kotona ovat sallittuja eikä visiitin jälkeen edellytetä karanteenia.

Palvelujohtaja Maarit Raappana korostaa sitä että myös kotivierailuilla on noudatettava hyviä hygieniakäytäntöjä, eikä vanhusta pidä hakea lomakäynnille, jos jollakulla on flunssaoireita.

Myös henkilökunnan ohjeistus väljenee jonkin verran. Flunssaisena töihin ei edelleenkään saa tulla, mutta suusuojan käyttö ei ole enää pakollista - paitsi silloin, jos asiakas on flunssainen.

Henkilökohtaisten avustajien ja fysioterapeuttien vierailut on myös sallittu asumisyksiköissä. Joukkotapaamisia kuten syntymäpäiväjuhlia niissä ei vieläkään voi järjestää.

Osa muistakin rajoituksista pysyy vielä voimassa. Jyväskylä pitää esimerkiksi vanhusten päivätoiminnan kiinni valtakunnallisten ohjeiden mukaan syyskuun loppuun saakka.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus