10-vuotias Leo Ampuja on nukkunut ulkona yli vuoden: ''Pitäisi tulla maailmanloppu, etten enää nukkuisi teltassa''

Kouvolalainen poika nukkuu omakotitalon parvekkeelle pystytetyssä teltassa kesät talvet. Yhtään flunssaa ei ole tullut koko aikana.

uni
Leo Ampuja parvekkeellaan teltassa.
10-vuotiaalla kouvolalaisella Leo Ampujalla on takanaan erikoinen vuosi. Hän on nukkunut viime kesästä lähtien lähes jokaisen yön teltassa kotitalonsa parvekkeella.

Kouvolan Korialla sijaitsevan omakotitalon parvekkeella nököttää pieni, keltaharmaa teltta.

Sen vetoketju aukeaa, ja 10-vuotias Leo Ampuja kömpii ulos makuupussistaan. Niin hän on tehnyt aamuisin jo yli vuoden ajan.

– Hyvin nukutti, poika toteaa.

Leo Ampuja vietti ensimmäisen yönsä teltassa viime kesänä. 12-vuotias isoveli Urho pystytti kesäloman alussa teltan parvekkeelle, mutta lähti itse kesken yön sisälle nukkumaan. Leo sen sijaan otti uuden yösijan pysyvästi omakseen, ja nyt ulkona nukkumisesta on muodostunut hänelle elämäntapa.

– Ulkona nukkuminen tuntuu vaan hyvältä, ja nukun tosi sikeästi. Pitäisi tulla maailmanloppu, etten enää nukkuisi teltassa, Leo Ampuja sanoo.

Leo Ampuja parvekkeellaan teltassa.
Leo Ampuja aikoo jatkaa teltassa nukkumista.Antro Valo / Yle

Leon vinkit teltassa nukkumiseen

1. Hanki hyvä makuupussi

Lämmin ja pehmeä makuupussi on tärkeä. Oma makuupussini on niin lämmin, että nukun sen sisällä t-paidassa ja shortseissa.

2. Pysy kuivana

Jos teltta ei ole vedenkestävä, sen päälle kannattaa virittää pressu. Lisäksi olemme laittaneet teltan alle viisi senttiä paksun styroksilevyn, jotta telttaan ei tulisi kosteutta.

3. Pukeudu sään mukaan

Talvella kannattaa pukea päälle pipo ja villasukat. Muuten voi tulla kylmä.

4. Muista taskulamppu

Lamppu pitää olla, tai muuten teltassa ei näe pimeällä yhtään mitään.

5. Ota unikaveri mukaan

Lapsilla kannattaa olla teltassa nukkuessa pehmoeläimiä mukana.

Kylmällä säällä paksumpaa päälle

Leo on viihtynyt teltassa hyvin vuoden ympäri. Alkuun hän tarkeni ohuella kesämakuupussilla, joka löytyi valmiiksi kotoa. Syksyn tullen Leo puki enemmän vaatteita päälle yöksi, ja otti peiton ja viltin lämmikkeeksi.

Kun talvi lähestyi ja ilmat kylmenivät edelleen, äiti Minna Ampuja alkoi miettiä, olisiko pojan jo aika siirtyä sisälle nukkumaan. Leo oli kuitenkin asiasta toista mieltä.

– Kerran erehdyin mainitsemaan asiasta Leolle. Hän katsoi minua ihmeissään, että mitä äiti sanoit, minä en sisälle tule nukkumaan, Minna Ampuja kertoo.

Leo Ampuja parvekkeellaan teltan vieressä.
Kupoliteltta mahtuu juuri ja juuri omakotitalon parvekkeelle.Antro Valo / Yle

Talveksi Leo sai paksun makuupussin, jossa tarkenee hyvin kylmälläkin säällä.

– Talvella parvekkeelle satoi muutama sentti lunta, ja sain tehtyä lumipalloja. Tuulessa teltta heiluu aika paljon, mutta en ole herännyt sellaiseen, Leo Ampuja kertoo.

Ulkona nukkumiseen tuli viime marraskuussa pieni pakollinen tauko, kun Leon käsi meni poikki. Muutaman päivän kuluttua leikkauksesta hän kuitenkin jo palasi telttaansa.

– Sinne poika kömpi kipsatun käden kanssa makuupussiin nukkumaan, ja hyvin taas nukutti, äiti Minna Ampuja kertoo.

Tällä hetkellä Leolla ei ole ollenkaan omaa sänkyä talon sisätiloissa. Hän antoi talvella sänkynsä 7-vuotiaalle pikkusiskolleen Sagalle, joka oli kasvamassa omasta sängystään yli.

– Leo sanoi, että kun hän ei tarvitse tuota sänkyä, niin Saga saa sen itselleen, Minna Ampuja sanoo.

Oma pesä

Äidin mukaan teltasta on tullut paitsi Leon yösija, myös eräänlainen oma pesä. Hän on kerännyt sinne tavaroitaan, kuten leluja, lukemista ja pehmoeläimiä.

– Leo tykkää hamstrata myös makuupussiin tavaroitaan. Välillä kun olen kipannut pussin ylösalaisin, sieltä on tullut esimerkiksi taskulamppuja, unileluja ja villasukkia. Se on naurattanut kovasti.

Leo Ampujan pehmoleluja teltassa.
Leolla on teltassa seuranaan paljon pehmoeläimiä.Antro Valo / Yle

Leon perheelle pojan nukkumisesta ulkona on tullut jo normaali asia.

– Hän on pysynyt täysin terveenä koko sen ajan, kun on ulkona nukkunut. Flunssat tai muut pöpöt eivät ole kiusanneet poikaa, Minna Ampuja kertoo.

Ja uni on maittanut. Eräänä toukokuun aamuna käki kukkui ulkona kovaan ääneen. Pikkusisko Saga totesi, että Leolla on oikea käkikello herättämässä.

– Muuten ihan hyvä, mutta Leo nukkuu niin sikeästi, ettei käen kukuntaan kyllä herännyt, Minna-äiti sanoo.