Ukkoskuurot väistyvät Keski-Suomen yltä iltaan mennessä – pelastuslaitos sammutti torstaina aamulla Korpilahdella ilmeisesti salamasta syttynyttä aittapaloa

Torstainen ukkosmyräkkä ei aiheuttanut aamulla ja aamupäivällä Keski-Suomessa suuria tuhoja.

Keski-Suomi
Äänekosken paloaseman seinässä numerot 112
Heli Kaski / Yle

Ukkoskuurot eivät torstaina aamulla ja aamupäivällä työllistäneet mitenkään erityisesti pelastuslaitosta, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Riku Lehtinen.

Maakunnassa on edelleen jonkin verran ukkosen aiheuttamia sähkökatkoja (siirryt toiseen palveluun) (sähkökatkokartta.fi).

Pelastuslaitos on hoitanut muutamia sähkökatkoista johtuvia automaattihälytyksiä ja yksittäisiä puiden raivauksia. Korpilahdella pelastuslaitos sammutti aamulla ilmeisesti salamasta syttynyttä aittapaloa.

Ilmatieteen laitokselta päivystävä meteorologi Jesse Heikkilä kertoo, että ukkoskuurot rauhoittuvat Keski-Suomessa iltaan mennessä.

– Viitasaaren suunnalle ja pohjoiseen Keski-Suomeen näyttäisi riittävän iltapäivällekin todennäköisyyttä sateille ja ukkosille. Voimakkaimmat sateet ja ukkoset painottuvat Oulun korkeudelle ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Todella voimakkaita tulenpuuskia ei torstaina aamupäivällä Keski-Suomessa mitattu, mutta salamasaldo on suuri.

– Koko maassa on aamuun mennessä ollut yli 6500 maasalamaa ja reilut 14 000 pilvisalamaa, että kyllähän aikamoista rytinää on ollut, kuvailee Heikkilä.

Keski-Suomen pelastuslaitos on varautunut juhannusviikonloppuun lähinnä lisäämällä jonkin verran varalla olevan henkilöstön määrää.

Päivystävä päällikkö Riku Lehtinen toivoo juhannuksen viettäjiltä varovaisuutta ja malttia niin vesillä kuin tulenkin kanssa.

Esimerkiksi Jämsässä Himoksella mökit ovat täynnä, vaikka juhannusfestarit onkin peruttu.

– Kun tapahtumiin liittyvää järjestyksenvalvontaa ei ole, niin omavastuu juhannuksen vietossa korostuu, painottaa Lehtinen.