1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaelluskalat

Kemijoen kalatalousvelvoitteiden muutoshakemukseen voi nyt ottaa kantaa

Lapin ely-keskus on hakenut velvoitteiden muuttamista Kemijoen pääuoman kaikkiin voimalaitoksiin sekä myös Raudanjoen Permantokosken voimalaitokseen.

Ely-keskuksen hakemuksessa painotetaan vaelluskalakantojen palauttamista rakennettuun Kemijokeen. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto asetti Kemijoen voimalaitosten kalatalousvelvoitteiden muutoshakemuksen nähtäville torstaina. Siihen voi jättää muistutuksia ja lausuntoja 10. elokuuta saakka. Linkki hakemukseen löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lapin ely-keskus on hakenut velvoitteiden muuttamista Kemijoen pääuoman kaikkiin voimalaitoksiin sekä myös Raudanjoen Permantokosken voimalaitokseen.

Ely-keskus esittää velvoitteiden suuntaamista toimenpiteisiin, jotka edistävät vaelluskalakantojen palauttamista.

Hakemuksessa esitetään muun muassa kalateiden ja alasvaellusreittien rakentamista sekä muutoksia istutusvelvoitteisiin ja ylisiirtoihin.

Voimassa olevat kalatalousvelvoitteet ovat 40 vuoden takaa. Hakemuksessaan ely perustelee hakemustaan muun muassa muuttuneella kalataloudellisella tilanteella.

PVO:lle ja Kemijoki Oy:lle määrätyt kalatalousvelvoitteet eivät ely-keskuksen mukaan vastaa voimalaitosten kalakannoille ja kalastukselle aiheuttamaa haittaa.

Lue myös:

Tutkija Jukka Jormola: Ohitusuomat Kemijoen kaikkiin voimalaitoksiin ovat mahdollisia

Lohijokimitali Jasper Pääkköselle: "Lohikantojen elossa pitäminen ja sähköntuotanto eivät sulje toisiaan ulos"

Kemijoen kalatalousvelvoitteen muutos on vasta alkutekijöissään – hakemus tulee nähtäville lausuntoja varten ennen kesää

Kauna Kemijoen valjastajia kohtaan ei katoa, vaikka toivoa lohen paluusta on vielä – näin 4 miestä puhuu kuningaskalasta ja patoamisen jäljistä

MMM: Kemijoen kalateiden maksajiksi muitakin kuin jokiyhtiöt

Kemijoki Oy ei aio rakentaa ELY-keskuksen toivomia kalateitä: "Kohtuuton esitys"

Lapin ELY vaatii Kemijokeen kalateitä ja siirtoistutuksia – kalatalousvelvoite halutaan ajan tasalle