Hattulassa etsitään pysyviä ratkaisuja kuntatalouden parantamiseksi

Kunnanjohtaja Katariina Koiviston mukaan luvassa ei ole helppoja ratkaisuja.

kuntatalous
Kahden euron kolikko
Hattulan lisäksi moni muukin kunta on talousvaikeuksissa koronan vuoksi.

Hattulassa kunta tarvitsee järeitä toimia talouden tasapainottamiseksi. Kunta on tehnyt parin viime vuoden aikana alijäämäisiä tilinpäätöksiä, vaikka kunnan toiminnoista onkin karsittu kuluja pois. Viime vuoden tilinpäätös jäi 1,6 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, vaikka talouden tasapainottamisohjelma oli jo käytössä.

– Ohjelma liitettiin myös tämän vuoden talousarvioon, joka tehtiin positiiviseksi. Nyt kun tätä vuotta on noin puolet takana, niin on osoittautunut, että erittäin todennäköisesti myös tämä vuosi menee negatiiviseksi, kertoo kunnanjohtaja Katariina Koivisto.

– Nyt Hattulassa on pakko kääriä hihat ja ruveta miettimään miten tätä taloutta tasapainotetaan ja saadaan rakenteet sellaiseen kuntoon, että talous kestää.

Helppoja säästökohteita ei Hattulassa enää ole, eikä juustohöylällä voi enää höylätä. Se on menneitten vuosien asia.

– Kyllä ne varmasti ovat sellasia säästökohteita, jotka aina jotakuta kirpaisevat. Varmasti joudutaan tekemään rakenteellisia järjestelyjä ja ratkaisuja.

Erityinen työryhmä pohtii taloustilannetta

Hattulan kunnanhallitus perusti maanantain kokouksessa talouden tasapainottamisen toimikunnan. Perustetussa ryhmässä on edustajat jokaisesta valtuustoryhmästä, jotta saataisiin sitoutettua valtuustot työhön. Viranhaltijat toki valmistelevat ja tuottavat materiaalia ryhmälle.

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto uskoo, että jokaisen valtuustoryhmän edustus edesauttaisi sitä, että säästökohteita käytäisiin pitkin matkaa läpi.

– Tässä vaiheessa ei vielä tiedetä millaiseksi säästölistaukset kertyvät. Viranhaltijoiden kanssa ollaan jo vähän tehty pohjia, mutta käsittely ja valmistelu lähtevät työryhmän kautta liikkeelle.

Tarkoituksena on, että talouden tasapainottamisen toimikunta antaa väliraportin kunnanhallitukselle 30.9.2020 mennessä.