Yhdysvalloissa ihmetellään, miksi John Bolton teki paljastuskirjan Trumpista – professori katsoo, että kirja saattaa nakertaa Trumpin asemaa republikaanipuolueessa

Presidentti Trumpin entisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Boltonin kirja ei paljasta valtiosalaisuuksia, mutta sillä voi olla vaikutuksia Valkoisen talon työilmapiiriin.

John R. Bolton
John Bolton katsoo Donald Trumpia
John Bolton katseli taustalla, kun presidentti Donald Trump puhui tapaamisessa Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin kanssa Valkoisessa talossa 22. toukokuuta 2018.AOP

Mitä mahtaa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ajatella John Boltonin kirjan paljastuksesta, jonka mukaan Pompeo haukkui alatyylisesti presidentin puheita Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa?

Kirjan mukaan Pompeo oli Trumpin ja Kim Jong-unin huipputapaamisessa Singaporessa kesäkuussa 2018 näyttänyt lappua, jossa kuvaa Donald Trumpin puheita täydelliseksi paskanjauhannaksi.

Entisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Boltonin kirjan sitaatti on yksi yleisimmistä yksityiskohdista, joka on noussut Yhdysvaltain median otsikoihin. (siirryt toiseen palveluun)

Yleisen käsityksen mukaan ulkoministeri Pompeo on presidentti Trumpin uskollisimpia tukijoita ja luottohenkilö Valkoisessa talossa.

– Vaikka Valkoisen talon sisäiset jännitteet ovat olleet tiedossa Trumpin koko presidenttikauden ajan, niin julkisuudessa hallinto on seissyt presidentin takana, sanoo Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen Turun yliopistosta.

Heiskanen pitää mielenkiintoisena, minkälaisia vaikutuksia halveeraavien kommenttien julkistamisella on Valkoisen talon sisäiseen ilmapiiriin Trumpin loppukauden ajaksi.

Kim Jong-un ja Donald Trump allekirjoittivat kesäkuussa 2018 Singaporessa sopimukset, jotka Mike Pompeo ja Kim Yo Jong ojentavat toisilleen.
Kim Jong-un ja Donald Trump allekirjoittivat kesäkuussa 2018 Singaporessa sopimukset, jotka Mike Pompeo ja Kim Yo Jong ojentavat toisilleen.Kevin Lim / EPA

Väitteet valtiosalaisuuksien paljastamisesta eivät täyty

John Bolton toimi Trumpin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana keväästä 2018 syksyyn 2019 saakka, kunnes Trump erotti hänet. Syynä oli Trumpin mukaan "erimielisyys monista asioista".

Yhdysvaltain oikeusministeriö yrittää nyt viime hetkillä vedota Boltonin virkasuhdeaikaan ja väittää, että Bolton paljastaa kirjassa valtiosalaisuuksia ja haittaa Yhdysvaltain ulkosuhteita.

– Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan argumentit valtiosalaisuuksien tai turvallisuutta koskevien yksityiskohtien paljastamisesta eivät pidä paikkaansa, sanoo professori Benita Heiskanen.

Hän muistuttaa, että Bolton on käynyt läpi käsikirjoituksen tarkastuksia koko kirjaprojektin ajan.

Saman toteavat myös useat Trumpin luottokanavan, Fox-newsin keskustelijat. (siirryt toiseen palveluun) Kanavalla käydyissä keskusteluissa on nostettu esiin, että yrittämällä estää kirjan julkistamisen, oikeusministeriö vain antaa sille ilmaista mainosta.

Huone, jossa se tapahtui -teos on jo Amazonin bestseller-listan ykköstilaus, vaikka kirja julkistetaan vasta ensi tiistaina. Sen arvostelukappaleet ovat jo median luettavina.

Boltonin motiivi kirjan tekoon jää pimentoon

Yhdysvalloissa pohditaan, miksi John Bolton on kirjansa kirjoittanut.

– Boltonin motiivi ei ole tiedossa. Hän on koko pitkän uransa ajan ollut kiistanalainen henkilö, militantti ja tiukan linjan konservatiivi, sanoo Benita Heiskanen.

Benita Heiskanen
Benita HeiskanenBenita Heiskanen

Jo Boltonin nimitys turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajaksi oli hämmentävä päätös Trumpilta, sillä Bolton oli useissa ulkopolitiikan kysymyksissä eri mieltä presidentin kanssa.

Yksi erimielisyyksistä oli muun muassa suhteiden lähentäminen Pohjois-Korean kanssa. Toinen asia oli esimerkiksi yhdysvaltalaisjoukkojen vetäminen pois Syyriasta.

Demokraatitkin muistuttavat, että Bolton ei auttanut heitä presidentti Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin valmistelussa, kirjoittaa Politico. (siirryt toiseen palveluun)

Bolton souti ja huopasi pitkään todistamisen puolesta ja vastaan ja lopulta hän olisi suostunut kuultavaksi oikeudenkäynnissä, jos senaatti olisi hänet sinne pyytänyt. Presidenttipuolue republikaanit ei tähän suostunut.

Yhteistyön sijasta Bolton päätti kirjoittaa kirjan.

Kirjan kuvaamiin paljastuksiin on totuttu

Professori Benita Heiskasen mielestä John Boltonin kertomiin asioihin Trumpin käytöksestä ja tietämättömyydestä on jo ehditty tottua.

– Asiat ovat sinänsä mielenkiintoisia, mutta kyseessä ovat lähinnä aste-erot, kuinka mitäkin tapaamisia tai tapahtumia kuvataan, hän arvioi.

Vaalikamppailua ajatellen Heiskanen nostaa esiin sen, kuinka republikaanisen puolueen johto kirjaan suhtautuu.

– Jos puoluejohdossa katsotaan, että Trumpista ei enää ole hyötyä vaaleja ajatellen, niin silloin kirjalla on ollut vaikutusta Yhdysvaltain politiikkaan, päättelee Heiskanen.

Lue lisää:

"Viallinen yksilö" ja "sodanlietsoja" – Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton herättää arvostelua sekä ulkomailla että kotona