1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhusten palvelutalot

Kaakkois-Suomessa hoivakotivierailut jatkuvat tutulla kaavalla: vierailuita saa tehdä ulkona ja kahden metrin turvavälillä

Suomen hallituksen keskiviikkoinen linjaus ei tuo muutoksia Kaakkois-Suomen hoivakotivierailuihin.

Kaakkois-Suomen hoivakodit suosittelevat edelleen ikäihmisten tapaamista ensisijaisesti ulkotiloissa. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Suomen hallitus ilmoitti viime keskiviikkona tuoreimmasta koronarajoituksien purkamisesta.

Hallitus kielsi ulkopuolisten vierailut vanhusten hoitolaitoksissa ja sairaaloissa 16. maaliskuuta. Vierailut hoivakodeissa ovat olleet tästä asti pääsääntöisesti kiellettyjä.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa hallitus ilmoitti, että ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä on ensisijaista, että niihin voidaan toteuttaa turvallisia vierailuita. Hallitus suosittelee kuitenkin yhä, että tiloihin pääsy rajataan edelleen pääsääntöisesti henkilökuntaan, koska epidemian leviäminen riskiryhmiin on yhä merkittävä riski.

Yksiköiden johtajilla on peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan edelleen mahdollisuus asettaa vierailukielto, jos turvalliset vierailut eivät ole mahdollisia.

Kaakkois-Suomessa vierailut jatkuvat entiseen malliin

Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirien hoivakodeissa vierailukäytännöt jatkuvat edelleen aikaisemman kaltaisina. Hoivakotien asukkaita on saanut jo loppukeväästä käydä tapaamassa, kun tapaamiset on järjestetty ulkotiloissa.

– Jatkossakin vierailuiden suositellaan tapahtuvan ensisijaisesti ulkona ja kahden metrin turvaväliä noudattaen, sanoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveydenhoitopiiri Kymsoten palvelualuepäällikkö Anu Parikka.

Jos kahden metrin turvaväliä ei jostain syystä pysty noudattamaan niin tulee vierailijan käyttää hengityssuojainta.

– Me jaamme vieraille hengityssuojaimet ja suojakäsineet, sanoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin palvelupäällikkö Hanna Rönkkönen.

Halaamista ja kättelyä ei edelleenkään suositella hoivakotivierailuiden yhteydessä.

Vierailuohje on samankaltainen myös Attendon hoivakodeissa Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella. Kaikkien hoivakotien edustajat toivovat, että jokaisesta vierailusta ilmoitetaan hoivakodille etukäteen.