Sinilevää ei ole havaittu juhannusviikolla

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen virallisilla havaintopisteillä pohjalaismaakuntien alueella ei kuluneella viikolla ole havaittu sinileväkukintoja.

sinilevät
Rantaelämää Oittaan uimarannalla Espoossa torstaina 11. kesäkuuta.
Lämmin juhannussää houkuttelee uimaan.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Juhannuksena voi pulahtaa järveen ilman suurta pelkoa sinilevästä. Sinileväkukintoja ei ole havaittu juhannusviikolla Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen virallisilla levähavainnointipisteillä.

Kaskisten edustalla havaittiin siitepölyä ja pintalevää, mutta ei sinilevää. Kansalaisten havaintoja päivitettiin Luodonjärven ja Lappajärven Sahin uimarannan havainnointipisteillä. Luodonjärven kansalaishavainnon mukaan sinilevää esiintyi hieman sunnuntaina 14.6.2020.

Kesäkuun lämpimät säät mahdollistavat sinilevälauttojen syntymisen veden pinnalle, mutta vähäsateisen alkukesän myötä ravinteita ei ole päässyt huutoutumaan veteen. Tämä hillitsee osaltaan hillitsee sinileväesiintymien syntyä. Sinilevien massaesiintymät ovat usein paikallisia. Leväseurannan havainnot kertovat sinilevätilanteen kyseisenä ajankohtana vain havainnointipisteellä, jolloin levätilanne eri puolilla järveä saattaa vaihdella.