1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pöllölinnut

Pesiään puolustavat pöllöt voivat hyökätä juhannusmökkeilijöiden päähän – ärhäkkä lintu vie pahimmillaan näön

Juhannuksen aikaan metsässä liikkuessa on syytä kuulostella ympäristöä pöllöjen varalta.

Suomen pöllölajeista viirupöllö puolustaa kaikkein hanakammin poikasiaan. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Pöllöjen ja ihmisten väliset kohtaamiset ovat yleistyneet.

Touko-kesäkuussa monet pöllölajit puolustavat tiukasti poikasiaan ja voivat hyökätä liian lähelle poikuetta tullutta henkilöä kohti.

Suomen pöllölajeista viirupöllö puolustaa kaikkein hanakammin poikasiaan, mutta myös monet muut lajit, kuten lapinpöllö, hiiripöllö ja lehtopöllö voivat hyökätä liian lähelle pesää osuvaan ihmiseen.

Pöllöt, niiden pesät ja pesäpaikat ovat rauhoitettuja, joten tavallisen kulkijan on syytä pysytellä matkan päässä pesistä. Esimerkiksi viirupöllö hyökkää suoraa päähän.

– Kun viirupöllö hyökkää ihmistä kohden, niin siinä saattaa mennä näkökin, kun se iskee terävillä kynsillään. Hyökkäyksellä voi olla vakavat seuraukset, kertoo biologi Vesa Hyyryläinen

Hyyryläinen on saanut kokea omien laskujensa mukaan tänä keväänä lähes 200 viirupöllön hyökkäystä. Mies tutkii työkseen muun muassa pöllöjen käyttäytymistä, joten hänellä on lupa mennä lähelle lintujen pesiä.

Esimerkiksi Kajaanissa Arppeen muinaismetsän opastaulussa varoitetaan ärsyyntyneistä pöllöistä. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Varsinkin juhannuksena, kun ihmiset lähtevät mökeille ja metsään, on syytä kuulostella lähitienoota.

– Jos näkee pöllönpoikasia ja kuulee samalla naksutusta, kannattaa siirtyä taaksepäin. Pöllöt ovat upeita lintuja, joita kannattaa ihailla vähän kauempaa.

Juhannuksen jälkeen uhka väistyy, koska pöllöjen poikaset ovat itsenäistyneet ja hajaantuneet metsiin. Tällöin emon puolustusviettikin vähenee.

Lue myös: Kuvareportaasi vie pöllöjen pesille: Emo rankaisee kotirauhan rikkojaa, vaikka rengastaja tahtoo vain auttaa