1. yle.fi
  2. Uutiset

Suonenjoella poimitaan jo "yhden kosketuksen marjaa" – avomaan mansikka kypsyy juhannuksen jälkeen

Suurin osa Suomen mansikantuotannosta on Pohjois-Savossa Suonenjoen seudulla.

mansikka
Katso miten mansikka kulkee kasvatustunnelista myyntipöydälle
Katso miten mansikka kulkee kasvatustunnelista myyntipöydälle

Suomen mansikkapääkaupungiksi kutsutun Suonenjoen mansikkaa aletaan poimia pelloilta vasta juhannuksen jälkeen.

Alueen kasvihuoneista ja kasvatustunneleista punaista herkkua kuitenkin jo löytyy.

Veikko Raivion mansikkatilalla on töissä miltei 70 poimijaa, ja lähes saman verran on vielä tulossa. Kaikki poimijat ovat Ukrainasta, ja monet vieläpä yhdestä ja samasta kylästä.

Ukrainalaisia marjanpoimioita Suonenjoella
Tunnelikasvatus on tullut vuosien varrella tutuksi ukrainalaisille marjanpoimijoille.Sami Takkinen / Yle

Yksi poimijoista on Prascovii Kiehlali, joka on Raivion tilalla jo neljättätoista kesää.

– Pidän tästä työstä, hän perustelee tuloaan töihin Suonenjoelle.

Entä kenen hän uskoo aikanaan syövän nyt poimittavia mansikoita? Nainen pyörittää päätään ja hymyilee.

– Kyllä nämä johonkin myyntiin menevät.

Ukrainalainen Natalia Dotsenko on sen sijaan poimimassa mansikkaa vasta ensimmäistä kesää.

– Työ on raskasta, kun on kuuma. Pidän silti tästä työstä, hän sanoo.

Natalia Dotsenko, Ukrainasta keräämässä mansikoita
Natalia Dotsenko on yksi Veikko Raivion tilan uusista poimijoista.Sami Takkinen / Yle

Marja poimitaan suoraan myyntirasiaan

Talvi koetteli mansikan kasvustoja eri tiloilla hyvin eri tavoin. Veikko Raivio uskoo, että se näkyy myös kesän mansikkasadossa.

– Suomeen ei todennäköisesti tule samanlaista isoa marjasatoa kuin normaalina hyvänä kesänä.

marjanviljelijä Veikko Raivio, Suonenjoki
Veikko Raivio kutsuu tunnelissa poimittavaa mansikkaa "yhden kosketuksen marjaksi".Sami Takkinen / Yle

Raivio kasvattaa mansikkaa runsaan 40 hehtaarin alalla. Siitä on runsaat kolme hehtaaria tunnelikasvatuksessa.

Marjanviljelijän mielestä tunnelikasvatus sopii hyvin korona-aikaan ja lisääntyneisiin hygieniavaatimuksiin.

– Marja kerätään tunnelissa suoraan rasiaan, eli se on niin sanottu yhden kosketuksen marja. Siihen ei sen jälkeen enää kosketa.

"Kesällä pitää olla mansikoita"

Raivion tilalta marjat kuljetetaan joko jatkojalostukseen Suonenjoelle tai tilan omalle kesätorille Ysitien varteen.

Kesätorilla ensimmäiset ostajat ovat paikalla heti, kun paikka avataan.

Marjoja lastataan kuljetukseen Suonenjoella
Mansikka matkalla tilalta kohti Veksin kesätoria Ysitien varteen.Sami Takkinen / Yle

– Kesällä pitää olla tietysti mansikoita, nauraa ostoksille pysähtynyt helsinkiläinen Johanna Pelto.

Hän on yhdessä Jukka Malinin kanssa ohikulkumatkalla mökille. Pariskunnalle mansikoiden ostaminen Suonenjoelta on jo perinne.

Kesän ensimmäisten mansikoiden käyttötapaa ei tarvitse paljon kysellä.

– Mansikat syödään tietenkin tuoreeltaan.

Johanna Puisto Helsingistä ostamassa marjoja miehensä kanssa, kuvissa marjatilallinen Veikko Raivio sekä marjojen myyjä Paula Koskinen
Helsinkiläiset Johanna Pelto ja Jukka Malin olivat aamun ensimmäisiä ostajia.Sami Takkinen / Yle
Lue seuraavaksi