1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Eurooppa-kirje: EU-johtajien on aika alkaa johtaa Eurooppaa

Saat olennaisimmat EU-jutut kerran viikossa suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen.

politiikka
Susanna Turunen
Tällä kertaa Eurooppa-kirjeen puikoissa on Susanna Turunen Brysselistä. Kuva on kuvamanipulaatio.Yle & AOP, kuvankäsittely: Harri Vähäkangas / Yle

Näin keskikesällä on ilo nähdä nauravia ja rentoutuneita ihmisiä terasseilla ja ravintoloissa, puistojen penkeillä ja nurmella nauttimassa lounasta ja katsomassa lastensa ilakointia.

Ne ovat näkyjä, joita olemme pitäneet itsestään selvyytenä, mutta jotka kiellettiin meiltä kaikilta kuukausiksi.

Elämä palaa pikkuhiljaa urilleen, vai palaako?

Epäilys toisten terveyden tilasta, epätietoisuus poliittisista päätöksistä ja meitä kaikkia rajoittavista normeista sekä valtioiden suhtautuminen toisiin valtioihin ovat rikkoneet yhteishenkeä ja eurooppalaista yhtenäisyyden tunnetta.

Kaikkien näiden jälleenrakentaminen on valtava työ ja vie todennäköisesti vuosia.

Ennen koronakriisiä kansalaiset huusivat johtajuutta. Koronakriisin jälkeen kansalaiset tarvitsevat johtajuutta, enemmän kuin koskaan.

Tänään juhannusaattona Euroopan johtajat kokoontuvat videokonferenssiin, jossa pääasia on päättää kuinka paljon Euroopan tervehdyttäminen saa maksaa ja kuka sen maksaa.

Komission ehdotus seitsemän vuoden budjetista ja jälleenrakennusrahastosta ovat saaneet sekä ruusuja, että risuja.

Tosiasia on se, että EU tarvitsee budjetin. Siinä riidellään desimaaleista ja käyttökohteiden painotuksista.

Jälleenrakennusrahastossa vastakkain ovat suuremmat periaatteelliset asiat, kuten esimerkiksi se, kuinka paljon koronan jälkiä korjataan avustuksina ja kuinka paljon lainoilla. Nettomaksajana Suomi suhtautuu kriittisesti jälleenrakennusrahaston jakoon.

Tärkeintä Suomellekin on se mitä Suomi on saamassa ja mitä maksamassa.

Euroopan jälleenrakennusta ei ratkaista videokokouksessa, ei yhdessä eikä kahdessa.

Niinpä juhannuskokouksen anti on vain evästystä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Charles Michellille.

Hänen on muokattava jäsenmaiden kantojen pohjalta esitys, joka voi olla kaikkien hyväksyttävissä.

Ja kyllä, Michel haluaa kutsua EU-johtajat koolle ihan fyysisesti Brysseliin mahdollisimman pian, jo mahdollisesti heinäkuun alkupuolella.

EU-johtajat eivät voi enää piiloutua videoyhteyksien taakse, jos kansalaiset ovat saaneet liikkumavapautensa takaisin. Johtajien tulee olla aina etulinjassa ja näyttää esimerkkiä.

Jos ravintoloissa istuminen ja matkustaminen katsotaan kansalaisille turvalliseksi, täytyy myös olla niin, että suuret herrat ja rouvat voivat turvallisesti pitää kokouksensa yhteisen pöydän ääressä.

Eurooppa tarvitsee päätöksiä ja päättäjiä, jotka näkevät kansallista etua ja turvallisuutta pidemmälle, huomiseen ja Euroopan tulevaisuuteen.

Aurinkoista ja ennen kaikkea vapaata juhannusta kaikille!

Alta voit lukea EU-toimituksen poimintoja viikon uutisista ja keskusteluista. Lopussa kerron vielä, mitä ensi viikolla tapahtuu.

#SOMESSA: Euroopan koronaepidemia hiipuu

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Koronaepidemia iski kaikella voimallaan Eurooppaan ennen Yhdysvaltoja, mutta nyt painopiste on siirtynyt Amerikkoihin.

Pahoin kärsineet Italia, Espanja ja Ranska ovat saaneet tautitilanteen hallintaan ja tällä viikolla Euroopassa on luovuttu monista koronan takia asetetuista matkustusrajoituksista.

Koronaepidemian hiipuminen Euroopassa on keskusteluissa myös Yhdysvalloissa, jossa presidentinvaaleihin valmistautuvat demokraatit syyttävät Trumpin hallintoa epäonnistumisesta koronakriisin hoidossa.

#FAKTA: Turismin kannalta tärkeimmät kuukaudet lähestyvät Euroopassa

Tilastografiikka yöpymisistä majoitusliikkeissä.
Harri Vähäkangas / Yle

Matkustusrajoitusten purkamiseen Euroopassa on paineita, sillä turismin kannalta tärkeimmät kuukaudet lähestyvät. Noin kolmannes kaikista EU-alueen yöpymisistä majoitusliikkeissä (siirryt toiseen palveluun) sijoittuu tavallisesti heinä-elokuun lomakauteen.

Koronavirus pilasi turismisektorille tärkeän kevätkauden lähes kokonaan ja odotettavissa on, että rajojen asteittaisesta avautumisesta huolimatta matkailu EU:n sisällä ei tule palaamaan lähiaikoina entiselleen.

ÄLÄ OHITA NÄITÄ: Vapaa liikkuvuus palaamassa Eurooppaan ja neuvottelut elvytysrahastosta alkavat

Liikkuvuus EU:n alueella otti maanantaina aimo harppauksen takaisin kohti vapaata, kun Saksa luopui valvonnasta maarajoillaan. Rajojen yli pääsi tällä viikolla korona-aikaa vapaammin myös muun muassa Ranskassa, Belgiassa, Itävallassa ja Kreikassa.

Myös Suomessa matkustusrajoituksia on vapautettu, mutta Suomen matkailualan liitto pitää Suomen linjauksia matkustamisen sallimisen suhteen liian varovaisina. Kysymyksiä herättää esimerkiksi se, miksi Kreikkaan matkustamista ei vapauteta, vaikka tautitilanne on siellä hallinnassa. Tiukka linja kismittää myös Suomeen mieliviä saksalaisturisteja.

Rajojen avautumista käsiteltiin myös Politiikkaradiossa, jossa keskustelemassa olivat europarlamentaarikot Laura Huhtasaari, Heidi Hautala ja Eero Heinäluoma. Rajakysymysten lisäksi käsittelyssä oli juhannusviikon huippukokous ja EU-komission esitys elvytysrahastosta.

Elvytysrahastosta odottaa tiukka vääntö. Suomi ei ole valmis hyväksymään komission esitystä sellaisenaan, vaan tukea pitäisi Suomen kannan mukaan ohjata koronapandemiasta kaikkein pahiten kärsineille alueille. Osan tuesta pitäisi Suomen ajaman kannan mukaan myös määräytyä lähitulevaisuuden talouskehityksen perusteella, mikä hyödyttäisi Suomen kaltaisia vientivetoisia maita, joissa talous reagoi taloussuhdanteisiin usein muita pidemmällä viiveellä.

Elvytysrahaston lisäksi neuvottelupöydissä väännetään edelleen myös brexitistä. Tällä viikolla Britannia ja EU vahvistivat, että Britannia ei aio hakea jatkoa siirtymäajalle, jolloin maa sopii EU:n kanssa brexitin jälkeisistä suhteista. Lue täältä (siirryt toiseen palveluun), mitkä kaikki asiat ovat vielä brexitin suhteen auki.

Saksan liittokansleri Angela Merkel piti torstaiaamuna väkevän puheenvuoron EU:n yhtenäisyyden puolesta, kun hän esitteli liittopäiville Saksan EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteita.

ENSI VIIKOLLA: EU:n ja Kiinan huippukokous, Eiffel-torni avautuu jälleen

Maanantaina EU ja Kiina pitävät suunnitellun huippukokouksensa videoyhteyden välityksellä.Mukana on sekä presidentti Xi, että pääministeri Li Kiinan puolelta. Unionin ja Kiinan keskusteluissa nousevat esille koronavirus, kauppasuhteet, investointisopimus ja ilmastokysymykset. EU:n odotetaan nostavan keskusteluun myös ihmisoikeudet ja erityisesti Hongkongin viimeaikaiset tapahtumat.

Brexit-neuvottelut elävät taustalla ja tiiviit keskustelut jäsenmaissa ja niiden kanssa koskien tulevaa 7-vuotista budjettia ja jälleenrakennusrahastoa jatkuvat.

Komissiolta odotetaan uutta maahanmuuttopakettia, jonka julkistamiselle ei ole päivämäärää siksi, että koronapandemia on sotkenut kaikki aikataulut.

Elämä ottaa askelia kohti normaalia koronarajoitusten lieventyessä ja sen merkiksi ensi viikon torstaina Ranskan Eiffel-torni avautuu jälleen.

Suomessa hallitus kokoontuu neuvottelemaan matkustusrajoituksista – ja suosituksista. Ensi vaiheessa matkailu vapautettiin Baltian maihin, Tanskaan, Norjaan ja Islantiin. Hallituksen linjana on poistaa koronarajoituksia asteittain. Odotettavissa on matkailun asteittaista vapauttamista niihin EU-maihin, joissa tautitilanne on hallinnassa.

Piditkö Eurooppa-kirjeestä? Voit tilata sen tästä linkistä suoraan omaan sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi