1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhannus tuo tungoksen kauppojen parkkipaikoille – vakuutusyhtiö: peltivauriot ovat vaarattomia, mutta joskus kolhitaan myös ihmisiä

Kolhuja tulee, kun parkkipaikat ovat ahtaita ja näkyvyys autosta ulos on hyvin huono varsinkin takaviistoon.

pysäköintialueet
Auto peruuttaa ahtaaseen pysäköintiruutuun.
Peruutustutkakaan ei aina pelasta ahtaalla parkkipaikalla. Kuvituskuva.Antti Pylväs / Yle

Kauppojen parkkipaikat ovat näin juhannuksen alla yksi pahimmista murheenkryyneistä autonomistajille. Esimerkiksi Kajaanissa tapahtui vuonna 2018 kaikkiaan 329 liikennevakuutuksesta korvattua parkkipaikkavahinkoa.

– Juhlapyhiä edeltävät vilkkaat kauppapäivät ovat pahoja päiviä, sanoo Lähi-Tapiolan liikenneturvallisuusasiantuntija Markus Nieminen.

Kolhuja tulee, kun parkkipaikat ovat ahtaita ja näkyvyys autosta ulos varsinkin takaviistoon on hyvin huono. Uusien autojen peruutustutkatkaan eivät aina pelasta.

– Peltivauriot ovat vaarattomia, mutta kyllä siellä joskus autot kolhivat myös ihmisiä.

Niemisen mukaan kajaanilaiset edustavat keskivertokuljettajia parkkipaikkakolareissa mitattuna. Parkkipaikoilla sattuneista kolhuista moni jää todentamatta, kun kolhun aiheuttaja poistuu paikalta. Aina tekijä ei huomaa itse aiheuttaneensa pieniä raapaisuja naapuriautoon.

– Jos kuitenkin huomaa kolhineensa jonkun autoa, olisi kohteliasta jättää lappu, jossa tunnustaa tekonsa, jos ei pysty jäämään odottamaan.

Kiireisimmän lomasesongin ollessa päällä Nieminen toivoisi, että ihmisillä olisi malttia toimia huolellisesti pysäköintialueella.

– Vaikka olisi kiire lähteä mökille, hosumalla tilanne ei parane. Rauhallisuus on kaiken aa ja oo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi