Ampumaradan melu aiheutti pattitilanteen – Kouvola etsii ratkaisua vuosia vanhaan kaavoituspulmaan

Valkealan kaavoituksessa on ollut aukko jo vuosia.

Rantayleiskaava
Taistelija makaa maassa ja tähtää rynnäkkökiväärillä.
Ampuma-alueiden meluvyöhykkeen kaavaa käsitellään ensi viikolla. Kuvituskvua.Petri Aaltonen / Yle

Kouvolan kaupunki hakee ratkaisua maankäytön pattitilanteeseen Vekaranjärven ja Pahkajärven ampuma-alueiden meluvyöhykkeellä.

Kaavaluonnoksessa esitetään, että ampumamelualueella sijaitsevat 30 rantarakennuspaikkaa siirrettäisiin valtion omistamille, meluttomille ranta-alueille. Ratkaisu vaatisi maanvaihtokauppoja valtion ja yksityisten maanomistajien välillä.

Jo rakennetut 17 rakennusta jäisivät kaavaluonnoksessa paikoilleen. Vastaavaan ratkaisuun on päädytty myös Mäntyharjussa, jossa on samaan melualueeseen kuuluvia rantoja. Muilta osin alue jäisi maa- ja metsätalousalueeksi.

Kaava kumoutui 2019

Valkealan pohjoisosien rantayleiskaavassa on ollut aukko jo vuosia.

Kouvolan hallinto-oikeus kumosi vuonna 2009 kaavapäätöksen, jonka oli aikoinaan tehnyt Valkealan kunnan kunnanhallitus. Kumoaminen johtui epäselvistä melumääräyksistä ja melualueelle sijoitetusta rakennusoikeudesta.

Nyt tavoitteena on löytää kaavoitukseen ratkaisu, jossa turvataan sekä Puolustusvoimien toiminta että maanomistajien oikeudet. Kouvolan kaupunki toivoo ratkaisun löytyvän neuvottelujen kautta.

Kaupungin tekninen lautakunta käsittelee rantaosayleiskaavan luonnosta ensi tiistaina. Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyisi luonnoksen, asettaisi sen julkisesti nähtäväksi ja pyytäisi siitä tarvittavat lausunnot. Kaava tulisi nähtäville alkusyksystä.

Lue myös:

Hallinto-oikeus: Vekaranjärven ampumaradan lupamääräyksiä ei muuteta

Korkein hallinto-oikeus: Puolustusvoimat saa pakkolunastaa lomamökit Vekaranjärven ampuma-alueen läheltä, jotta melu saadaan kuriin