Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden DACA-päätöksen takana oli jälleen yllättävä konservatiivituomarin loikka liberaalien leiriin, toista kertaa tällä viikolla

Maanantaina kaksi konservatiivista tuomaria asettui liberaalien puolelle tukemaan seksuaalivähemmistöjen työsyrjinnän kieltämistä.

Siirtolaisten etujärjestöt heiluttivat kylttejään torstaina Korkeimman oikeuden edessä. "Koti on täällä", luki kirjaimista muodostettu viesti. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Niin kutsutusta DACA-ohjelmasta on väännetty kättä jo pitkään. Se suojelee noin 650 000 nuorta, vanhempiensa laittomasti lapsena maahan tuomaa siirtolaista karkotukselta ja antaa heille mahdollisuuden tehdä töitä laillisesti.

Presidentti Donald Trump ilmoitti syyskuussa 2017 purkavansa ohjelman. Siirtolaisjärjestöt, ihmisoikeusjärjestöt ja demokraattijohtoiset osavaltiot (kuten Kalifornia ja New York) nostivat nopeasti oikeusjuttuja ja tuomioistuimet keskeyttivät presidentin hallinnon toimet. DACA:n piirissä olevien lupia on käytännössä jatkettu sen jälkeen kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Lue lisää kirjeenvaihtaja Paula Vilénin reportaasista, mitä DACA-nuoret ajattelevat asiasta.

Korkein oikeus kuuli osapuolia vuosi sitten ja sai vihdoin tänään aikaan päätöksen.

Tuomarien ryhmittymät murtuivat

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts äänesti neljän liberaalin tuomarin rinnalla sen puolesta, että DACA:n keskeyttäminen on tehty väärin. Republikaanipresidentti George W. Bush nimitti Robertsin Korkeimpaan oikeuteen vuonna 2005.

– Emme ota kantaa siihen, onko DACA tai sen purkaminen järkevää politiikkaa. Me otamme kantaa vain siihen, tekikö viranomainen päätöksen menettelysääntöjen mukaan antaen perustellun selityksen toiminnalleen. Viranomainen ei harkinnut, pitäisikö suvaitsevaisuus säilyttää tai pitäisikö DACA:n piirissä olevien henkilöiden vaikeuksille tehdä jotain, kirjoitti Roberts.

Roberts viittaa viranomaisella kotimaan turvallisuudesta vastaavaan ministeriöön. Robertsin mielestä ministeriö voi yrittää uudelleen lakkauttaa DACA:n. Käytännössä voi kuitenkin käydä niin, ettei Trumpin hallinto ehdi toteuttaa sitä ennen marraskuun presidentinvaaleja.

Siirtolaisnuoret osoittivat jo maanantaina mieltään Korkeimman oikeuden edessä Washingtonissa. Kuva: Shawn Thew / EPA

Korkeimman oikeuden neljä muuta konservatiivituomaria olivat eri mieltä. Kolmen tuomarin mielestä DACA-ohjelma on ollut laiton aina siitä lähtien, kun presidentti Barack Obama loi sen vuonna 2012. Tuomari Brett Kavanaugh katsoo, että lakkautuspäätös oli tehty oikein. Trumpin hallinnon kanta on, että Obama ylitti toimivaltuutensa, kun hän perusti DACA:n pelkällä presidentin asetuksella.

Yleensä Korkeimman oikeuden tuomarien äänestyspäätökset noudattavat puoluelinjoja silloin, kun eivät ole yksimielisiä.

Viimeksi maanantaina kaksi republikaanien nimittämää tuomaria kuitenkin asettui demokraattien nimittämien tuomarien puolelle. Oikeus päätti, että seksuaalivähemmistöjen ja trassukupuolisten työsyrjintä on laiton. Voimasuhteet ovat tuomioistuimessa tällä hetkellä 5–4 republikaanien nimittämien hyväksi.

Siirtolaisnuorille päätös oli ilouutinen

DACA:n piirissä olevat riemuitsivat päätöksestä.

– Me jatkamme elämistä sillä välin [kun prosessi jatkuu]. Jatkamme työntekoa, jatkamme asiamme ajamista, sanoi Cesar Espinosa, Houstonissa toimivan, siirtolaisten etua ajavan FIEL-järjestön johtaja.

Espinosa kertoi nukkuneensa edellisenä yönä huonosti, päätöstä jännittäessään. Kun päätös tuli julki, hänen järjestönsä puhelimet tukkeutuivat iloitsevien siirtolaisten soitoista.

Täsmennetty klo 20.43: Korkeimman oikeuden äänestyspäätökset noudattavat yleensä puoluelinjoja silloin, kun eivät ole yksimielisiä. Yksimielisiä päätöksiä on eniten.