Facebook poisti Trumpin vaalimainoksia – rikkoivat yhtiön vihapuheen kieltäviä sääntöjä

Mainoksissa käytetty punainen kolmiosymboli on Facebookin mukaan hyvin samanlainen kuin natsien keskitysleireillä käytetty tunnus.

Donald Trumpin vaalikampanja
Facebookin toimisto Menlo Parkissa, Kaliforniassa.
Facebookin toimisto Menlo Parkissa, Kaliforniassa.Peter DaSilva / EPA

Facebook ilmoitti torstaina poistaneensa palvelustaan Yhdysvaltain istuvan presidentin Donald Trumpin vaalikampanjamainoksia, uutisoivat muun muassa CNN (siirryt toiseen palveluun) ja BBC (siirryt toiseen palveluun). Kampanjamainoksissa oli yhtiön mukaan käytetty natsisymbolia.

Mainosten kärjellään oleva punainen kolmio oli Facebookin mukaan hyvin samanlainen kuin symboli, jota keskitysleireillä käytettiin poliittisten vankien merkitsemiseen.

– Poistimme nämä viestit ja mainokset, koska ne rikkoivat vihapuheen kieltäviä sääntöjämme. Säännöt kieltävät viharyhmän poliittisia vankeja merkinneen symbolin käytön ilman symbolin tuomitsevaa tai siitä keskustelevaa asiayhteyttä, Facebookin edustaja Andy Stone kertoi CNN:lle.

Facebook vahvisti CNN:lle viharyhmän tarkoittavan natseja.

Mainokset olivat esillä noin vuorokauden ajan. Ne saivat satojatuhansia katsojia ennen kuin ne poistettiin Facebookista.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergia on aiemmin kritisoitu siitä, ettei hän ole puuttunut Trumpin kirjoituksiin sosiaalisessa mediassa.

Kampanjamainokset kohdistuivat Antifaan

Kampanjamainokset kohdistuivat Antifa-ryhmään, kehottaen Trumpin kannattajia tukemaan ryhmän nimittämistä terroristijärjestöksi. Trump on aiemmin ilmoittanut, että haluaa luokitella Antifan terroristijärjestöksi.

Trumpin kampanja vastasi mainosta vastaan esitettyyn kritiikkiin, että punainen kolmio on "Antifan laajalti käyttämä symboli."

– Kärjellään seisova punainen kolmio on Antifan käyttämä symboli, joten se lisättiin Antifa-mainokseen. Huomautamme, että Facebookilla on edelleen käytössä punainen kolmioemoji, joka näyttää tismalleen samalta, Trumpin kampanjan edustaja Tim Murtaugh sanoi kampanjan lausunnossa.

Antifa on äärivasemmistolainen antifasistinen verkosto. Se toimii useissa eri maissa ja pyrkii muun muassa vastustamaan äärioikeistoa ja rasismia.

Yhdysvalloissa järjestö sai jalansijaa etenkin vastustaessaan Virginian Charlottesvillessa äärioikeiston rasistisia mielenosoituksia.

Lue lisää:

Instagramista ja Facebookista poistettiin satoja tilejä – rasistisiin viharyhmiin linkittyvillä tileillä pohdittu menoa aseistautuneina BLM-protesteihin

Twitter poisti käytöstä Trumpin videon tekijänoikeusvalituksen takia – video on kunnianosoitus poliisiväkivallan seurauksena kuolleelle George Floydille

Snapchat ei enää suosittele Trumpin julkaisuja, Twitterissä hakusanalla “rasisti” saa kärkitulokseksi Trumpin tilin

Facebookin työntekijät suuttuivat työnantajansa haluttomuuteen puuttua Trumpin kirjoituksiin: sadat jättivät työnteon tänään väliin

Useissa yhdysvaltalaiskaupungissa ulkonaliikkumiskielto, Trump haluaa luokitella Antifan terroristijärjestöksi

Lähteet: CNN, BBC