Hyppää sisältöön

Australiaan kohdistunut laaja ulkomainen kyberhyökkäys – kohteena useita aloja

Pääministeriin mukaan monikaan valtio ei pystyisi näin monimutkaiseen hyökkäykseen.

Kuvituskuva. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Australiaan on kohdistunut laajoja kyberhyökkäyksiä, joiden kohteena on ollut muun muassa maan hallinto, kertovat useat australialaismediat.

Maan pääministerin Scott Morrisonin mukaan hyökkäyksen taustalla on ulkomainen taho. Morrison ei suostunut täsmentämään lehdistötilaisuudessa, mikä taho hyökkäyksen takana on.

Sydney Morning Heraldin mukaan pääministeri sanoi, että vain muutamat valtiot ovat kykeneviä näin monimutkaiseen hyökkäykseen.

– Kohdentamisen laajuuden ja luonteen sekä tekniikan perusteella tiedämme, että kyseessä on monimutkainen ulkomailla oleva toimija, pääministeri sanoi The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Morrison sanoi, että kyberhyökkäykset ovat jatkuneet useiden kuukausien ajan ja niiden määrä on lisääntymässä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Kohteena useat eri toiminnot

Pääministeri Morrisonin mukaan hyökkäykset on kohdennettu maan hallinnon lisäksi esimerkiksi yritysmaailmaan, teollisuuteen, koulutussektoriin, poliittisiin tahoihin ja terveysalalle, kertoo paikallinen yleisradioyhtiö ABC.

Lehdistötilaisuudessa Morrison kehotti kriittisiä aloja, kuten terveydenhuoltoa, kääntymään asiantuntijoiden puoleen estääkseen haitallisen kybertoiminnan.

Morrisonin mukaan ei vaikuta siltä, että hyökkäyksessä olisi laajasti päästy käsiksi ihmisten henkilökohtaisiin tietoihin. Pääministeri kuvaili hyökkäystä pahansuovaksi.

BBC:n mukaan kybertiedusteluasiantuntijat ovat jo pitkään epäilleet Kiinaa Australiaan kohdistuvista hakkeroinneista.

Viime aikoina Australian ja Kiinan suhteet ovat kiristyneet, koska Australia on Yhdysvaltojen rinnalla vaatinut tutkintaa koronaviruksen alkuperästä. Uusi virus havaittiin ensimmäisenä Kiinassa viime vuoden loppupuolella.