1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Etelä-Korean yhdistymisministeri jätti tehtävänsä, eron taustalla Koreoiden välien kiristyminen

Kim Yeon-chul ei ehtinyt ministerinä tavata pohjoiskorealaisia kertaakaan.

Pohjois-Korea
Kuvassa on Koreoiden raja.
Eteläkorealaiset sotilaat kokoontuivat vartiopisteelle lähellä Pajun rajakaupunkia 17. kesäkuuta 2020.Jung Yeon-Je / AFP

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in hyväksyi perjantaina yhdistymisministeri Kim Yeon-chulin eropyynnön.

Kim pyysi eroa sen jälkeen, kun Pohjois-Korea oli räjäyttänyt Koreoiden yhteystoimiston aiemmin tällä viikolla.

Etelä-Korean yhdistymisministeri on vastuussa suhteista Pohjois-Koreaan. Viime vuoden huhtikuussa yhdistymisministerinä aloittanut Kim ei ehtinyt tavata pohjoiskorealaisia yhtään kertaa. Hän sanoi haluavansa erota ottaakseen vastuun Koreoiden välisistä jännitteistä.

Kuvassa on Kim Yeon-chul.
Etelä-Korean yhdistymisministeri Kim Yeon-chul (kuvassa vasemmalla) tapasi toimittajia 17. kesäkuuta 2020.EPA

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean väliset ydinaseneuvottelut eivät ole edenneet. Etelä-Korean presidentti Moonia on vaadittu muuttamaan ulkopoliittista linjaansa, koska maan rooli neuvottelujen välittäjänä on hiipunut.

Viime kuukausina Pohjois-Korea on lopettanut käytännössä kaiken yhteistyön Etelä-Korean kanssa.

Pohjois-Korea on ilmaissut turhautumista siitä, että sen eteläinen naapuri ei ole suostunut käynnistämään uudelleen Koreoiden yhteisiä talousprojekteja, jotka on pysäytetty Pohjois-Korean ydinaseohjelman takia asetettujen pakotteiden takia.

Lisäksi Pohjois-Korea on ärsyyntynyt siitä, että pohjoiskorealaiset loikkarit ovat jälleen alkaneet lähettää maahan propagandalehtisiä. Koreoiden johtajat sopivat vuonna 2018 propagandaviestinnän lopettamisesta.

Lisää aiheesta:

Pohjois-Korea tuhosi Koreoiden yhteystoimiston lähellä rajaa – Etelä-Korean armeijan valvontavideo näyttää laajan räjähdyksen

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi