Nyt vietetään poikkeuksellisen lämmintä juhannusta – ensi viikolla pilvenhattaraa ei juuri näy ja mittari kipuaa jopa 30 asteeseen

Sunnuntaina lämmintä ilmaa virtaa pohjoista kohden, ja alkuviikolla helteet yltävät Lappiin.

sää
Kuvassa lapset uivat rannalla Järvenpäässä.
Lämpimästä säästä nautittiin 18. kesäkuuta Järvenpäässä Tervanokan rannalla.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Juhannusaattoa on vietetty poikkeuksellisen lämpimässä säässä, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Päivän korkeimmat lämpötilat mitattiin Lounais-Suomessa. Lämpöennätys tehtiin Salossa, missä mittari kipusi 28,7 asteeseen. Myös Kemiönsaarella lukema nousi 28,4 asteeseen.

Vaikka nyt on lämmintä, mielikuva juhannuksesta on usein viileä ja sateinen. Kuitenkin myös viime juhannusaattona mitattiin täsmälleen sama ylin lämpötila sama kuin tänään. Kuumimmat kelit ovat kuitenkin olleet Kotakorven mukaan viime vuosisadan puolella, vuonna 1999 mitattiin laajalti yli 30 asteen lämpötiloja.

Kokkoja saa tänään polttaa monin paikoin metsäpalovaroitusten väistyessä muualta kuin maan länsi- ja pohjoisosista.

– Vaikka varoituksia ei monin paikoin ole, tulen teon kanssa pitää tarkkana olla kuivan kesäkuun jäljiltä, Kotakorpi muistuttaa.

Lisää lämpöä virtaa kaakosta

Pohjois-Euroopan ylle vahvistumassa oleva korkeapaine pitää sään aurinkoisena ja lämpimänä myös lähipäivät.

Kuvassa on juhannuksen sää.
Kerttu Kotakorpi / Yle

Juhannuspäivästä ennustetaan hieman viileämpää kuin aatosta, mutta helleraja saattaa silti ylittyä silti maan lounaisosassa. Muualla Etelä- ja Keski-Suomessa mittari jää alle 25 asteen, mutta pysyy 20 asteen yläpuolella. Pohjoisessa on yhä viileätä.

– Sisämaassa saattaa syntyä yksittäisiä sadekuuroja. Etelässä puolestaan varoitetaan voimakkaasta uv-säteilystä ja tukalasta helteestä, Kotakorpi kertoo.

Sunnuntaina lämmintä ilmaa virtaa Pohjois-Lappiin saakka ja lämpötila pysyttelee koko maassa 20:n ja 25:n välillä.

Alkuviikosta kaakosta on virtaamassa Suomeen vielä lämpimämpää ilmaa, jolloin hellelukemia mitataan laajoilla alueilla ja lämpötila saattaa kohota paikoin 30 asteeseen.