Hyppää sisältöön

Poliisi keskeytti öisen joukkotappelun Hietaniemessä, alaikäiset ampuivat viranomaisia ilotulitteilla – sisäministeri tuomitsee väkivallan

Maria Ohisalo pitää väkivaltaista vastustamista erityisen huolestuttavana, kun viranomaisia loukkaantuu työtehtävissään.

Muutama poliisi loukkaantui lievästi ja useita poliisiautoja vaurioitui. Myös yksityishenkilöiden autoja vaurioitui. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Helsingin Hietaniemessä on ollut viime yönä mittava poliisioperaatio.

– Nuorisojoukko on käyttäytynyt aggressiivisesti poliisia kohtaan. Poliisia kohti on ammuttu ilotulitteella, komisario Tuukka Skottman Helsingin poliisista kertoo.

Helsingin poliisin tiedotteen mukaan tilanne alkoi juhannusyönä hieman ennen kahta aamuyöllä, kun poliisi meni Hietaniemen rannan koripallokentälle keskeyttämään joukkotappelua. Yksi henkilö otettiin poliisin haltuun, ja kun häntä kuljetettiin poliisiautolle, alkoi muu nuorisojoukko lähestyä poliisia.

Osa nuorista alkoi piirittää poliisipartioita, heittää kiviä ja ampua ilotulitusraketteja kohti poliisia ja poliisiautoja. Myös pulloja heitettiin, päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth kertoo.

Poliisin arvion mukaan uimarannalla oli useita satoja nuoria, joista osa osallistui aggressiiviseen käyttäytymiseen. Paikalla oli lopulta noin 30 poliisipartiota.

Poliisi kertoo joutuneensa käyttämään tilanteessa kaasusumutinta varoitettuaan joukkoa ensin useita kertoja.

– Arvioimme parinkymmenen henkilön altistuneen kaasulle, Kanth sanoo poliisin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Kaasusumuttimesta käytetään kansankielessä myös nimeä pippurisumute, vaikka sen vaikuttava aine on chilipaprikoiden sisältämä kapsaisiini.

Tilanne rauhoittui noin kello kolme aamuyöllä. Poliisin tiedon mukaan kukaan nuorista ei loukkaantunut tilanteessa. Muutama poliisi sai jonkinasteisia vammoja raketeista ja ainakin kuusi poliisiautoa vaurioitui. Myös yksityishenkilöiden autoja vaurioitui yhteensä kolme. Autoista on rikkoutunut ikkunoita ja niissä on lommoja.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kiitteli lauantaina Twitterissä poliisia tilanteen rauhoittamisesta. Samalla hän tuomitsi virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen.

Poliisi otti haltuunsa alueelta yhteensä viisi henkilöä, joista yksi on toimitettu kotiin ja neljä on edelleen kiinniotettuina. Kaikki ovat miehiä ja alle 18-vuotiaita. Tutkinnan rikosnimikkeeksi ovat tarkentuneet virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja vahingonteko, mutta ne voivat vielä muuttua.

Poliisi ei toistaiseksi tiedä, miksi tilanne Hietaniemessä eskaloitui joukkotappeluksi. Poliisi kertoo tavoittelevansa paikalla olleita nuoria ja heidän vanhempiaan illan kulkua selvittääkseen.

Juttua päivitetty klo 13.15 sisäministeri Ohisalon kommentilla.