1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain oikeusministeriössä kuohuu jälleen: Presidentti Trumpin asianajajan toimia tutkiva syyttäjä on joutumassa syrjään – Syyttäjä: "En aio erota"

New Yorkin eteläisen piirin syyttäjän mukaan hänen toimistonsa tutkinnat jatkuvat ilman keskeytystä.

Donald Trump
Kuvassa on Geoffrey S. Berman.
New Yorkin eteläisen piirin syyttäjä Geoffrey S. Berman on ilmoittanut, että hän ei aio erota tehtävästään. Tämä kuva on otettu lokakuussa 2019.Justin Lane / EPA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto ilmoitti yllättäen perjantai-iltana, että se aikoo korvata liittovaltion syyttäjä Geoffrey Bermanin, jonka toimisto on tutkinut Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudolf Giulianin toimia.

New Yorkin eteläisen piirin syyttäjä Berman ilmoitti tunteja myöhemmin, että hän ei aio jättää tehtäväänsä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Bermanin epätavallinen lausunto aiheuttaa dramaattisen selkkauksen oikeusministeriön sisällä vaalivuonna, kun Trump pyrkii uudelle presidenttikaudelle.

– Sain tietää oikeusministerin lehdistötiedotteesta, että olen eroamassa syyttäjän tehtävästä. En ole eronnut, enkä aio erota tehtävästäni, johon New Yorkin eteläisen piirin tuomarit minut nimittivät, Berman sanoi tiedotteessaan Reutersin mukaan.

Berman johtaa toimistoa, joka tunnetaan korkean tason oikeusjutuista, jotka liittyvät terrorismirikoksiin, Wall Streetin talousrikoksiin ja hallituksen korruptioon.

Berman sanoi, että hänen toimistonsa tutkinnat jatkuvat ilman keskeytystä siihen saakka, kunnes senaatti on vahvistanut tehtävään presidentin nimeämän ehdokkaan.

Uutistoimisto AP:n haastattelemien nimettömänä esiintyvien lähteiden mukaan liittovaltion syyttäjät New Yorkissa tutkivat Rudolf Giulianin liiketoimia. He muun muassa selvittävät, jättikö Giuliani rekisteröitymättä ulkomaiseksi agentiksi Ukraina-vyyhdissä.

Arvopaperikomission puheenjohtaja ehdolla Bermanin tilalle

Oikeusministeri William Barr ilmoitti aiemmin perjantaina tiedotteessaan, että Trump aikoo nimittää Bermanin tilalle Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission (SEC) puheenjohtajan Jay Claytonin.

Clayton on entinen Wall Streetin asianajaja. SEC:n johdossa häntä on pidetty puolueettomana konsensuksen rakentajana.

Geoffrey Berman nimitetiin New Yorkin eteläisen piirin syyttäjäksi tammikuussa 2018. Sen jälkeen hän on johtanut Trumpin entisen asianajajan Michael Cohenin syytteeseenpanoa, syyttänyt kahta Giulianin työtoveria ja aloittanut tutkinnan Giulianin mahdollisista yrityksistä kaivaa lokaa Trumpin poliittisista vastustajista.

Barrin mukaan Trump on nimittänyt New Jerseyn syyttäjän Craig Carpeniton virkaa tekeväksi syyttäjäksi New Yorkin eteläiseen piiriin siksi aikaa, kun senaatti harkitsee Claytonin nimitystä.

AP:n mukaan ilmoitus Bermanin syrjäyttämisestä tapahtui vain päiviä sen jälkeen, kun Trumpin entisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Boltonin väitteitä oli tullut julkisuuteen.

Paljastuskirjan kirjoittaneen Boltonin mukaan presidentti Trump muun muassa yritti häiritä eteläisen piirin tutkimusta Turkin valtion omistaman pankin toimista tehdäkseen diilin Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Lisää aiheesta:

Ex-neuvonantaja John Bolton väittää kirjassaan: Trumpin ulkopolitiikka täynnä Ukraina-jupakan kaltaisia rikkomuksia – Trump uhkaa oikeudella

NY Times: Liittovaltion syyttäjät tutkivat Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Giulianin toimia Ukrainassa

Tapaus Ukraina saattaa kampittaa Trumpin kovimman vastustajan, mutta viedä Trumpin oikeuteen – Mistä Ukraina-skandaalissa on kyse?

Rudy Giulianin avustajia pidätetty epäiltynä vaalikampanjoinnin rahoitusrikoksista

The Guardian: "I didn't call Trump and it is one the best decisions I ever made" (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi