1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Mielenosoittajat kaatoivat etelävaltioiden kenraalin patsaan Washingtonissa ja tuikkasivat sen tuleen – Trump ärähti Twitterissä

Presidentti vaati, että patsaan kaataneet mielenosoittajat pitäisi pidättää heti.

mielenosoitukset
Kuvassa on Albert Piken kaadettu patsas Yhdysvaltain Washingtonissa.
Mielenosoittajat vetivät köydellä kumoon etelävaltioiden kenraalin Albert Piken patsaan Washingtonissa 19. kesäkuuta 2020.Eric Baradat / AFP

Joukko mielenosoittajia kaatoi etelävaltioiden kenraalin patsaan ja sytytti sen tuleen Washingtonissa myöhään perjantai-iltana.

Mielenosoitus järjestettiin Juneteenth-päivänä, jolloin muistetaan afrikkalaisamerikkalaisten orjuuden päättymistä.

Mielenosoituksia oli Washingtonin lisäksi ainakin Atlantassa, Chicagossa, New Yorkissa ja Los Angelesissa. Tänä vuonna muistopäivän viettoa ovat kehystäneet mielenosoitukset poliisiväkivaltaa ja syrjintää vastaan.

Kuvassa on Albert Piken kaadettu patsas Yhdysvaltain Washingtonissa.
Mielenosoittajat sotkivat Albert Piken patsasta valkoista ylivaltaa vastustavilla ja Black Lives Matter -liikettä kannattavilla iskulauseilla 19. kesäkuuta 2020.Eric Baradat / AFP

Washingtonissa kyytiä sai kenraali Albert Piken patsas. Presidentti Donald Trump paheksui asiaa.

– Washingtonin poliisi ei tee työtään vaan katsoo vain, kun patsas revitään alas ja poltetaan. Nämä ihmiset pitäisi pidättää heti. Tämä on häpeä maallemme, Trump tuomitsi tviitissään.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Pike tunnettiin myös korkea-arvoisena vapaamuurarina.

The Washington Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Piken arvostelijat sanovat, että miehellä oli merkittävä rooli rasistisen Ku Klux Klan -järjestön perustamisessa. Lehti kirjoittaa, että vapaamuurareiden mukaan tälle väitteelle ei ole todisteita.

Voit keskustella aiheesta 21.6. klo 23 asti.

Lue seuraavaksi