Koronaviruspotilaiden jälkiseuranta on käynnistynyt HUSissa – toipumisesta tehdään tutkimusta, tuloksia odotettavissa 2021

Iho- ja allergiasairaalan keuhkolääkäreiden vastaanotolla seurataan keuhkomuutosten paranemista.

koronavirus
HUSin tornisairaala Meilahdessa.
Koronaviruksen aiheuttamasta taudista parantuneita kutsutaan mukaan jatkotutkimuksiin kirjeitse.Tiina Jutila / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on käynnistänyt juhannusviikolla koronaviruspotilaiden jälkitarkastukset. Vaikeita keuhkomuutoksia saaneiden koronaviruspotilaiden toipumista arvioidaan keuhkolääkärin vastaanotolla. Tehohoidossa olleet puolestaan kutsutaan teho-osaston jälkipoliklinikkakäynnille.

Iho- ja allergiasairaalan allergiapoliklinikan keuhkolääkäreiden vastaanotoilla on kesäkuun puolivälistä etenpäin tutkittu potilaita, joille koronavirus aiheutti keuhkokuumeen ja runsaat keuhkomuutokset. Jälkiseurantatutkimuksella selvitetään toipumista vaikeasta sairaudesta.

Tervehtyneet potilaat saavat lähetteen ensimmäiselle vastaanotolle noin kolmen kuukautta sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Vastaanotolla tutkitaan ja seurataan pääkaupunkiseudun sairaaloissa hoidettuja koronaviruspotilaita.

Keuhkomuutosten parantumista tutkitaan sekä radiologisesti että keuhkojen toimintakokein arvioituna.

– Haluamme kuulla, ovatko potilaiden oireet kokonaan parantuneet, onko heidän liikunta- ja toimintakykynsä palautunut ennen sairautta olevalle tasolle ja ovatko työelämässä olevat palanneet työhönsä, kertoo osastonylilääkäri Paula Kauppi HUSin tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Potilaat käyvät keuhkokuvassa sekä keuhkojen toimintakokeissa. Mikäli muutoksia on vielä kolmen kuukauden jälkeen, tilannetta arvioidaan tarkemmin muun muassa keuhkojen tietokonetomografialla.

– Mikäli potilas tarvitsee pidempiaikaista jatkoseurantaa, ohjaamme hänet kotipaikkakunnan mukaiselle keuhkosairauksien poliklinikalle lähetteellä, Kauppi sanoo.

Potilaita kutsutaan tutkimukseen kirjeitse

HUSissa on käynnistymässä tutkimus tehohoidossa olleiden potilaiden toipumisesta kriittisestä koronavirusinfektiosta. Tutkimukseen kutsutaan kirjeitse potilaita, jotka ovat olleet vaikean koronavirusinfektion vuoksi tehohoidossa.

Tutkimukseen kutsutaan verrokeiksi sairaalan vuodeosastolla hoidettuja potilaita sekä todetun, mutta kotonaan koronaviruksen sairastaneita ihmisiä. Potilaista halutaa tietoja kolme ja kuusi kuukautta sairaalahoidon jälkeen.

– Tutkimuksessa otetaan suostumuksensa antaneilta potilailta verinäytteitä, mitataan keuhkojen toimintaa ja fyysistä suorituskykyä ja tehdään neuropsykologisia testejä, hajuaistin seulontatutkimus sekä osalle tutkittavista myös aivojen magneettikuvaus, erikoislääkäri Johanna Hästbacka kertoo.

Lisäksi kaikki tehohoidossa olleet koronapotilaat kutsutaan jälkipoliklinikkakäynnille. Koronaviruspotilaiden tehohoidossa hoitoajat ovat olleet hyvin pitkiä ja potilaat vakavasti sairaita.

– Toipumisvaiheessa monilla on ollut voimakasta sekavuutta, painajaisia ja hallusinaatioita ja osalla tehohoito on näiden vuoksi pitkittynyt. Monella koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaneella oireet ovat pitkittyneet ja aaltoilleet, Hästbacka keroo.

Ensimmäisiä tuloksia tutkimuksesta on odotettavissa alkuvuodesta 2021.

– Tällöin tiedämme enemmän taudista toipumisesta ja mahdollisista pysyvistä oireista, sanoo Hästbacka.

HUSilla on ollut jo kymmen vuoden ajan tapana kutsua yli viisi vuorokautta tehohoidossa olleet potilaat jälkiseurantaan. Aiempien kokemusten mukaan tehohoitopotilailla on ollut hoidon jälkeen parin kolmen kuukauden ajan paljon poikkeavaa uupumusta, keskittymisvaikeuksia ja mielialaongelmia.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Ulkomaanmatkailun palautumisessa tasolleen mennee pari vuotta, tartuntarajapyykkejä rikki Brasiliassa, Iranissa ja Ukrainassa

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla: HUSin alueella ei tilastoitu torstaina yhtään uutta koronavirustartuntaa, juhannusaattona kaksi

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus