Poliisin ampuma Rayshard Brooks avautui elämänsä haasteista vain kuukausia ennen kuolemaansa: "Meitä ei saisi kohdella kuin olisimme eläimiä"

Brooks kertoo videolla, kuinka arjen pyörittäminen vankeustuomion jälkeen on lähes mahdotonta Yhdysvalloissa.

Poliisin ampuma Rayshard Brooks kertoo videolla elämänsä haasteista vain kuukausia ennen kuolemaansa
Poliisin ampuma Rayshard Brooks kertoo videolla elämänsä haasteista vain kuukausia ennen kuolemaansa

– Aion jatkaa niin kauan, kunnes olen saavuttanut unelmani.

Näin sanoi Yhdysvalloissa poliisin ampumaksi tullut Rayshard Brooks vain muutamaa kuukautta ennen kuolemaansa antamassaan haastattelussa. Atlantan poliisi ampui Brooksia kuolettavasti pidätystilanteessa 12. kesäkuuta.

Videolla Brooks avautuu elämäänsä liittyvistä haasteista vankilatuomionsa jälkeen. Videohaastattelun on kuvannut Reconnect-yhtiö (siirryt toiseen palveluun), joka pyrkii kehittämään oikeusjärjestelmää Yhdysvalloissa.

Ehdonalaiseen päässeen Brooksin mukaan jo työn saaminen ja perheen elättäminen on lähes mahdotonta. 27-vuotiaan Brooksin perheeseen kuului kolme lasta ja vaimo.

– On vaikea kestää sitä, että yritän, mutta rikosrekisteri estää työn hankkimisen ja itsensä elättämisen, Brooks kertoo.

– Työhakemuksissa kysytään, onko minua koskaan tuomittu tai pidätetty. Siinä sitä sitten miettii, että toivottavasti tämä ei estä minua saamasta töitä.

Brooks puhuu videolla paljon siitä, kuinka hän haluaisi hyvittää tekonsa ja maksaa takaisin yhteiskunnalle, mutta vankeusrangaistuksen kärsineet eivät yksinkertaisesti saa siihen mahdollisuutta.

– Järjestelmä voisi nähdä meidät yksilöinä, joilla on elämä, ja satuimme vain tekemään virheen. Meitä ei saisi kohdella kuin olisimme eläimiä.

Brooks kertoo haastattelussa saaneensa tuomion vapaudenriistosta ja luottokorttihuijauksesta. Häntä uhkasi hänen asianajajansa mukaan 10 vuoden vankeustuomio, joten hän myönsi rikoksensa ja päätyi sen sijaan istumaan vuodeksi.

Brooksin kuolema keräsi tapahtumapaikalle mielenosoittajia

Atlantan poliisi ampui Brooksia kuolettavasti selkään kaksi kertaa 12. kesäkuuta pidätystilanteessa puhallutuksen jälkeen.

Poliisin mukaan asetta jouduttiin käyttämään, koska Brooks oli vastustanut pidätystä anastamalla poliisin etälamauttimen ja osoittelemalla sillä poliisia.

Atlantan pormestarin mukaan tappava voimankäyttö ei ollut perusteltua tilanteessa, mikä on johtanut eroihin Atlantan poliisilaitoksella.

Brooksin kuolema keräsi tapahtumapaikalle mielenosoittajia, jotka polttivat tapahtumapaikalla sijainneen pikaruokaravintolan.

Yhdysvalloissa on nähty laajoja poliisiväkivaltaa ja rasismia vastustaneita mielenosoituksia sen jälkeen, kun George Floyd kuoli pidätystilanteessa Minnesotassa toukokuussa.

Lisää aiheesta: