1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n vaalit 2020

Trumpin kohuttu kampanjatilaisuus yöllä Suomen aikaa – kaikilta tilaisuuteen osallistuvilta mitataan kuume

Osallistujille on tarjolla kasvomaskeja ja käsidesiä, mutta niitä ei ole pakko käyttää.

USA:n vaalit 2020
Trumpin kannatusväreihin pukeutunut koira kampanjatilaisuuden alla Tulsassa Oklahomassa.
Trumpin kannatusväreihin pukeutunut koira kampanjatilaisuuden alla Tulsassa Oklahomassa. Amy Harris / AOP

Tulsassa Oklahomassa valmistaudutaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ensimmäiseen kampanjatilaisuuteen ennen syksyn vaaleja. Tilaisuuden on määrä alkaa aamuyöllä Suomen aikaa.

Trumpin vaalikampanjan viestintäpäällikkö Tim Murtaugh kertoo CNN:lle, että kaikilta lauantai-illan kampanjatilaisuuteen osallistuvilta mitataan kuume.

Tilaisuus pidetään Tulsan BOK Centerissä ja sinne pääsee paikalle lähes 20 000 ihmistä. Osallistujille on varattu myös kasvomaskeja sekä käsidesiä.

– Ihmiset ovat varmasti tietoisia tilanteesta, Murtaugh sanoi ja lisäsi, että jokaisella on vapaus tehdä oma valintansa.

– He tietävät, että olemme ryhtyneet varotoimenpiteisiin heidän suojelemisekseen.

Järjestäjä ei ole vastuussa sairastumisista

Trumpin kampanjahenkilökunta on varautunut myös siihen, että joku saa koronavirustartunnan tai sairastuu muuten tilaisuudessa. Ilmoittautuneiden on pitänyt hyväksyä etukäteen pykälä, jonka mukaan Trumpin kampanja ei ole vastuussa tilaisuudessa saadusta sairaudesta.

Murtaugh kertoo tämän olevan normaali pykälä tapahtumissa.

– Jos ostat lipun baseball-otteluun, lipun takana on maininta, että saatat saada osuman pallosta, jos se lentää kentältä katsomoon. Se on ihan perusasia, hän sanoo.

Vaikka itse BOK Centeriin mahtuu lähes 20 000 ihmistä, tapahtumapaikan ulkopuolelle odotetaan runsaasti lisää yleisöä.

Tulsaan julistettiin ensin ulkonaliikkumiskielto, mutta kaupungin pormestarin G. T. Bynumin mukaan se ei ole enää tarpeellinen.

Presidentti Trumpia on kritisoitu kampanjatilaisuuden paikasta, sillä yli 300 mustaihoista kuoli Tulsassa vuonna 1921, kun joukko asein ja räjähtein varustautuneita valkoihoisia hyökkäsi mustien asuinalueelle.

Aiheesta aiemmin:

Tulsa perui ulkonaliikkumiskiellon Trumpin vaalitilaisuuden alla – presidentti kiitti Twitterissä

Trumpin vaalitilaisuudessa menivät pieleen sekä aika että paikka, sanovat arvostelijat – taustalla kaksi Yhdysvaltain historian synkkää hetkeä

Trumpin vaalitilaisuudet jatkuvat – Viranomaiset pitävät kokoontumisia terveysriskinä sekä osallistujille että presidentille

Lue seuraavaksi