Muistatko vielä Ruotsia kuohuttaneen kruununjalokiviryöstön? Poliisi kertoo nyt, miten härskin rikoksen selvittäminen eteni

Miljoonien arvoiset esineet saatiin paikoilleen Strängnäsin tuomiokirkkoon lähes kaksi vuotta ryöstön jälkeen.

Ruotsi
Kuvassa kruununjalokivet ovat roskiksessa.
Miljoonien arvoiset kruununjalokivet löytyivät viime vuoden helmikuussa roskasäiliöstä Tukholman esikaupunkialueella. Polisen

Lämpötila oli 27 astetta varjossa, kun kello oli puoli kaksitoista päivällä heinäkuun 31. päivänä 2018.

Kaksi nuorta miestä hiipi Strängnäsin tuomiokirkon viileään sakastiin. He rikkoivat lekalla lasin vitriinistä, jossa oli kuningatar Kristiina vanhemman ja kuningas Kaarle IX:n hautajaisesineet 1600-luvun alusta.

Mustaan pussiin tungettiin kaksi kultakruunua ja valtakunnanomena, joiden arvo oli 65 miljoonaa kruunua (reilut 6,1 miljoonaa euroa).

Koko röyhkeä varkaus on kuin suoraan elokuvasta. Tarinassa oli onnellinen loppu: mittaamattoman arvokkaat aarteet saatiin takaisin turvaan ja palautettiin paikoilleen Strängnäsin tuomiokirkkoon Ruotsissa lähes kaksi vuotta ryöstön jälkeen.

Ruotsin poliisi on julkaissut verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) pitkän kertomuksen varkaudesta ja sen selvitystyöstä.

– Istuimme lounaalla, kun rikos tapahtui, ja kuulimme poliisiradiosta, että tuomiokirkossa oli varkaus ja kollegat tarvitsivat apua. Hyppäsimme autoon ja ajoimme sinne, kertovat Per-Magnus Olsson ja Pär Carell.

Olsson ja Carell ovat Eskilstunan paikallispoliisialueen rikostutkijoita.

– Luulimme ensin, että kyse oli taskuvarkaudesta tai jostain sellaisesta, mutta kun tulimme paikalle, käsitimme, että kyseessä oli ihan toisen tason juttu.

Olsson ja Carell saapuivat aseistettuina suoraan käynnissä olevaan jumalanpalvelukseen kirkossa. Rikospaikka oli suljettu ja poliisit olivat ensimmäisenä paikalla.

– Se oli surrealistista. Tuntui kummalliselta, että kirkko oli rikospaikka, muisteli Per-Magnus Olsson.

Kuvassa on rikottu vitriini Ruotsissa Strängnäsin tuomiokirkossa.
Varkaat rikkoivat lekalla lasivitriinin, jossa kruununjalokiviä esiteltiin Strängnäsin tuomiokirkossa. Polisen

Sakastista löytyi verta

Per-Magnus ja Pär alkoivat kerätä silminnäkijätodistuksia.

Kirkkoherra sanoi, että hän näki kahden pojan juoksevan kohti luukammiota ja hyppäävän polkupyörille. Toiset todistajat kertoivat, kuinka kaksi henkilöä pyöräili kohti rantaa ja hyppäsi veneeseen kassi mukanaan.

Poliisit alkoivat tehdä etsintöjä Mälarenjärven rannasta. Rannikkovartiosto lähetti lentokoneen.

Rikospaikkatutkijat löysivät sakastista, esineiden vitriinistä verijälkiä, jotka lähetettiin suoraan kansalliseen rikostekniseen keskukseen Linköpingiin tutkittavaksi.

Jo muutamaa päivää myöhemmin veren dna:lle löydettiin vastaavuus. Epäilty oli poliisin tiedossa.

Kansainvälinen etsintäkuulutus

Strängnäsin poliisiasemalla on vain kolme henkilöä, jotka selvittävät rikoksia: Pärin ja Per-Magnuksen lisäksi esitutkinnan johtaja Jeanette Björk.

Kuumasta kesästä tuli heille kiireinen. Björk puhui puhelimeen keskeytyksettä.

– Koko Strängnäs oli mukana tutkinnassa – rikos koettiin väkivallantekona sekä Strängnäsiä että yhteisöä kohtaan. Ihmisistä oli kauheaa, että varkaus tehtiin kirkossa, Per-Magnus Olsson sanoo.

Kaikki muut tutkinnat keskeytettiin varkauden vuoksi, koska ainutlaatuiset kruununjalokivet oli saatava takaisin. Esineistä tehtiin kansainvälinen etsintäkuulutus.

Kahden viikon kuluttua Ruotsin keskusrikospoliisi Noa otti vastuun tutkinnasta ja siellä johdossa on kansainvälisen ja organisoidun rikollisuuden yksikkö Rio.

Tutkinnassa oli mukana syyttäjien ja rikostutkijoiden lisäksi myös muun muassa kulttuuriperintö- ja konservointiryhmän jäseniä sekä kymmeniä muita.

"Se oli mukava tapaus"

Tutkinta jatkui myös Strängnäsissä. Yhteyshenkilönä toimi rikostutkija Lukas Sterner Noan kulttuuriperintöryhmästä.

– Se oli mukava tapaus, koko ajan tapahtui paljon. Saimme käyttää koko työkalupakkia ja käänsimme jokaisen kiven, Lukas Sterner muistelee.

Pär ja Per-Magnus kävivät kesän aikana läpi muun muassa koko Enköpingin venekerhon jäsenrekisterin löytääkseen mahdollisen silminnäkijän varkaiden käyttämälle veneelle.

– Aina kun liikuimme tuli hulinaa, sillä kaikki ymmärsivät meidät nähdessään, että kyse oli tuomiokirkkoryöstöstä. Siitä kirjoitettiin paikallislehdissä koko ajan, sanoo Pär Carell.

Poliisit eristivät rikospaikan.
Poliisilla oli suuroperaatio Strängnäsin ryöstön selvittämiseksi heinäkuussa 2018.Pontus Stenberg / EPA

Poliisin vanhoja tuttuja

Sakastin verijäljen todettiin siis kuuluvan tuolloin 21-vuotiaalle ruotsalaismiehelle, poliisin vanhalle tutulle.

Noa tiesi, että hän kuului Åkersbergassa toimivaan rikollisverkostoon. Elokuun puolivälistä saakka Noa tarkkaili ryhmää ja sen johtajia.

Verkostoon kuuluvat nuoret tulevat melko hyvistä perheistä. Heitä on kuvailtu siisteiksi tyypeiksi, jotka hengailevat Stureplanilla Tukholman keskustassa ja keikaroivat rahoillaan. He varastelevat autoja ja puutarhamökkejä käyttöönsä.

Syyllisten löytämiseksi Noa käytti salaisia pakkokeinoja, kuten telekuuntelua ja keskusteluhistorioiden analysointia. Jälkien löytämiseksi tehtiin myös erilaisia rikosteknisiä tutkimuksia.

Poliisilla oli epäilys jengistä jo syksyllä. Jäseniä otettiin kiinni, pidätettiin ja vangittiin muihin rikoksiin liittyen.

Tutkinnan edetessä poliisi sai tiedon, jonka mukaan ryhmä oli yrittänyt myydä varastetut esineet.

Vaikuttaa myös siltä, että epäillyt selvittivät mahdollisuuksia sulattaa esineet. Tutkinnassa kävi ilmi, että he olivat vierailleet metallinjalostusyrityksessä.

Epäilty antautuu itse

Sitten tuli 12. syyskuuta, ja jotain odottamatonta tapahtui. Etsintäkuulutettu epäilty, joka oli täyttänyt 22 vuotta, antautui itse poliisille. Hänet pidätettiin ja vangittiin.

Tutkijat eivät saaneet kuulusteluissa kuitenkaan mitään hänestä irti. Hänellä ei ollut hyvää selitystä siihen, miksi hänen verijälkiään löytyi rikospaikalta.

Poliisin mukaan 22-vuotias vaikutti sympaattiselta ja suurisydämiseltä nuorelta mieheltä, mutta hänellä oli suuria vajaavaisuuksia rajojen vetämisessä ja ympäröivän maailman hahmottamisessa.

Arvoesineet olivat yhä kateissa, mikä tarkoitti sitä, että 22-vuotiaan harteilla lepäsi 65 miljoonan kruunun korvausvastuu.

Oikeudenkäynti miestä vastaan alkoi 30. tammikuuta 2019. Viimeisenä oikeudenkäyntipäivänä, 5. helmikuuta, tapahtui jälleen yllättävä käänne: kruununjalokivet löytyivät Tukholman esikaupunkialueelta parkkipaikalta roska-astiasta. Roskasäiliöön oli kirjoitettu "pommi".

Kuvassa on kaatunut roskis, jonka sisältä jalokivet löytyivät.
Roskasäiliöön oli kirjoitettu "pommi" huomion kiinnittämiseksi. Polisen

Suuri korvausvaade, vaikeudet hankkiutua eroon esineistä ja poliisin jatkuva valvonta oli ilmeisesti saanut rikollisryhmän luovuttamaan kruununjalokivet. Oikeudenkäynti keskeytettiin ja esineitä alettiin tutkia.

Lisää verijälkiä

Kaksi päivää myöhemmin tutkinta valmistui. Kruunusta löytyi 22-vuotiaan verta sekä useista esineistä myös 26-vuotiaan miehen verta. Hänet pidätettiin samana iltana.

Vanhemman miehen sormenjälkiä oli jo löytynyt nuoremman autosta, mutta koska hänet tiedettiin 22-vuotiaan hyväksi ystäväksi, todistusarvo oli vähäinen. Hän ei myöskään sopinut silminnäkijöiden kuvaukseen rikospaikalla nähdystä henkilöstä.

Dna-tunnistuksen jälkeen 26-vuotiaan tilit tutkittiin. Sieltä löytyi merkillinen tilisiirto yksityishenkilölle samana päivänä, kun rikos oli tehty. Viestinä oli "kiitos".

Vastaanottajan tilinumero kuului eräälle lääkärille. Lääkäri kertoi, että hän oli auttanut kesällä kahta poikaa, joilla oli ollut veneen moottorin kanssa ongelmia lähellä hänen mökkiään Strängnäsin lähellä olevalla saarella. Kuvaus sopi 22- ja 26-vuotiaisiin.

Lääkäri yritti hinata poikien venettä rantaan, mutta hänellä ei ollut tarpeeksi bensaa, joten hän pyysi apua lähistöllä olleelta kalastajalta. Sekä lääkäri että kalastaja muistivat, että pojilla oli mukanaan musta kassi.

Pojat jätettiin mökille, joka kuului 26-vuotiaan serkulle. Mökki sijaitsi vain vähän matkan päässä paikasta, josta ryöstäjien käyttämä varastettu pakovene löytyi muutamia päiviä teon jälkeen.

Kaksikko tuomittiin vankeuteen

Nyt poliisilla oli käytössään laajat todisteet: esineistä löytyneet dna-jäljet, lääkärin ja kalastajan silminnäkijäkertomukset sekä lausunto, jonka oli antanut 26-vuotiaan epäillyn serkku.

Helmikuussa 2019 käräjäoikeus tuomitsi 22-vuotiaan miehen neljän ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä ryöstöstä.

27. toukokuuta myös 26-vuotias mies tuomittiin neljän ja puolen vuoden vankeuteen. Hänen tuomiotaan kuitenkin alennettiin kolmeen vuoteen, koska hänet oli vastikään tuomittu jo muista rikoksista.

Hovioikeus piti tuomiot voimassa heinäkuussa.

– Tärkein pyrkimys koko ajan oli saada kruununjalokivet takaisin. Toissijaista oli tuomita joku rangaistukseen. Mutta nyt onnistuimme molemmissa, se oli tosi kivaa, sanoi Lukas Sterner.

Varastettujen esineiden joukossa olivat molemmat kruunut sekä keskellä kuvaa näkyvä kullattu valtakunnanomena.
Varastettujen esineiden joukossa olivat molemmat kruunut sekä keskellä kuvaa näkyvä kullattu valtakunnanomena.The Royal Armoury / Public Domain CC 3.0 BY-SA

– Tämä oli selvitys, jota ei koskaan unohda, sanoo Pär Carell.

Kruununjalokivet restauroitiin ja ne ovat nyt takaisin paikoillaan uudessa lasivitriinissä Strängnäsin tuomiokirkossa.

Niihin jäi ikuisiksi ajoiksi pieniä jälkiä ryöstön kohteeksi joutumisesta. Samaan aikaan niiden arvo on ehkä noussut rikostarinan vuoksi.

Aiheesta aiemmin:

Röyhkeät varkaat ryöstivät kruununjalokiviä kirkosta Ruotsissa – "Esineet ovat ainutlaatuisia"

Kruununjalokivien ryöstöstä epäilty napattiin kiinni Ruotsissa – arvoesineet vielä tipotiessään

Ruotsin poliisi uskoo varastettujen kruununkalleuksien löytyneen

Kuninkaallisia aarteita kirkosta ryöstänyt 22-vuotias sai 4,5 vuoden tuomion Ruotsissa