Kirjeenvaihtajalta: Kolme nostoa Trumpin Tulsan-tilaisuudesta – väkimäärä lässähti, Bidenista leivottiin seniiliä ja kierrätetty iskulause

Laskevan gallupkannatuksen keskellä Trump haki Tulsasta nostetta, mutta koronan leviämisvaaran keskellä tilaisuus jäi odotettua pienemmäksi.

USA:n vaalit 2020
Kuvassa on DOnald Trump Tulsassa
Presidentti Donald Trump puhui vaalitilaisuudessaan Oklahoman Tulsassa 20. kesäkuuta 2020.Nicholas Kamm / AFP

WashingtonYhdysvaltain presidentti Donald Trump piti koronarajoitusten jälkeen ensimmäisen kampanjatilaisuuden yli kolmeen kuukauteen eilen Oklahoman Tulsassa.

Terveysasiantuntijat, myös Valkoisen talon koronatyöryhmästä, olivat varoittaneet pitämästä tilaisuutta koronapandemian aikana.

Tuliko Tulsasta viruslinko, tiedetään parin viikon kuluessa. Mutta se selvisi jo nyt, että Trumpin kampanjapuheissa soi vuoden 2016 levy.

1. Odotettua vähemmän väkeä

Etukäteen Trumpin kampanja mainosti, että yli miljoona ihmistä oli havitellut lippua Tulsan tilaisuuteen. Areenaan olisi mahtunut yli 19 000 ihmistä, ja Trump itse arveli alkuviikosta, että halli tulee viimeistä sijaa myöden täyteen. Ei tullut.

Sekä permannolla että parvekepaikoilla oli tilaa. Yläkatsomossa isoja osioita ammotti tyhjinä.

Kampanja oli varannut ulkopuolelle jääville ihmisille ulkotilan, jossa presidentin puhetta saattoi seurata näytöltä ja jossa presidentinkin kerrottiin käyvän. Ulkotilaa alettiin siivota ja sulkea jo ennen kuin Trump oli sisällä aloittanut, koska väkeä ei ollut paikalla kourallista enempää.

Yhdysvalloissa onkin jo uumoiltu, että Trumpin kampanjassa saattaa jollain toimijalla olla edessä lähtö, kun väkimääräodotukset menivät niin poskelleen. Ainakin sosiaalisen median TikTok-palvelussa oli patistettu (siirryt toiseen palveluun) ihmisiä rekisteröitymään tilaisuuteen vailla aikomustakaan mennä paikalle.

Trumpin kampanja on jo syyttänyt sekä mediaa että mielenosoittajia odotettua pienemmästä yleisöstä. Kampanjan mukaan mielenosoittajat olisivat estäneet osallistujia pääsemästä sisääntuloturvatarkastuspaikoille.

Odotettua pienempikin tilaisuus oli terveysviranomaisille painajaismainen, sillä sisätiloissa ilman suojamaskia huutavien tuhansien ihmisten on varoitettu luovan ideaalit olosuhteet koronaviruksen leviämiselle. Valtaosa osallistujista ei pitänyt kasvosuojusta.

Mutta Tulsan väkimääräpettymyksen jälkeen Trumpin kampanjakin joutunee miettimään, miten kampanjoida koronapandemiassa.

Kuvassa on Trumpin kampanjatilaisuus Tulsassa.
Trumpin kampanjatilaisuudessa oli runsaasti tyhjiä paikkoja Oklahoman Tulsassa 20. kesäkuuta 2020.Albert Halim / EPA

2. Yritys leimata Biden seniiliksi

Trump hyökkäsi useamman kerran demokraattihaastajaansa Joe Bidenia vastaan. Presidentti sanoi Bidenia tekopyhäksi ja asioita aikaansaamattomaksi. Trump kehui neljässä vuodessa tehneensä enemmän Yhdysvaltain mustien hyväksi kuin Biden yli 40 vuodessa.

Trump halusi kuitenkin ennen kaikkea selvästi luoda vaikutelmaa, että Biden olisi jo vanhuudenhöppänä. Trump kyseli kannattajajoukoltaan, ovatko he panneet merkille, kuinka Biden ei aina tiedä missä on.

Bidenin henkisen kapasiteetin kyseenalaistamisella oli selvä tarkoitus. Trump väitti, että Biden on demokraattien radikaalivasemmiston sätkynukke.

Trumpin viesti olikin, että Bidenin valitseminen johtaisi käytännössä radikaalivasemmiston vallankaappaukseen ja tilanteeseen, jossa poliisi halutaan ajaa alas.

Trumpin väite sivuutti sen tosiasian, että Biden on ilmoittanut, ettei kannata vaatimuksia poliisin rahoituksen leikkaamisesta tai jopa alasajosta.

Samaan aikaan kun Trump halusi tehdä Bidenista toistaitoisen, hän käytti puheestaan yli kymmenen minuuttia oman terveydentilansa selittämiseen.

Viikko sitten West Point -sotilasakatemian valmistujaistilaisuudessa Trump käveli lavalta vaivalloisesti ja joutui pitämään vesilasia kaksin käsin. Siitä heräsi julkisuudessa kysymyksiä.

Tulsalaisyleisö saikin toimintanäytteen, että presidentti pystyy juomaan lasista vain yhdellä kädellä pitäen.

3. Vanha iskulause vuodelta 2016

Vaikka Yhdysvallat on yhteiskunnallisesti hyvin erilaisessa tilanteessa kesällä 2020 kuin vuonna 2016, Trumpin kampanja näyttää laulavan pitkälti edellisten vaalien vanhaa laulua.

Trump haluaa yhä esiintyä "suonkuivaajana" eli muutoksen tuojana, vaikka hän on ollut pian neljä vuotta vallassa.

George Floydin nimeä Trump ei maininnut Tulsassa lainkaan, vaikka Yhdysvalloissa on meneillään vuosikausiin suurin keskustelu ja liikehdintä Floydin julman surman vauhdittamana.

Sen sijaan Trumpilta kuultiin jo edellisvaaleista tutut väitteet rajat auki pitävistä demokraateista ja yksityiskohtaista kuvausta väliamerikkalaistaustaisen MS13-jengin julmuuksista.

Koronatartuntojen lisääntymistä Trump kommentoi tavalla, joka herätti tuoreeltaan Yhdysvalloissa kummastusta. Trump sanoi, että olisi määrännyt hallintonsa vähentämään koronatestausta, koska lisätestauksen myötä myös tartuntoja löydetään lisää. Myöhemmin Trumpin sanottiin vitsailleen.

Trump jätti kertomatta, mikä hänen strategiansa olisi Yhdysvaltojen viemiseksi ulos maailman pahimmasta epidemiatilanteesta. Sen sijaan Trump sanoi Yhdysvaltain talouden olevan jo hyvää vauhtia toipumassa.

Tilaisuus päättyi kampanjalauseeseen, jonka olisi voinut soittaa vuoden 2016 ääniraidalta. Trump patisti tekemään Amerikasta jälleen vauraan, vahvan, ylpeän, turvallisen ja suuren. Trump näyttää luottavan, että neljän vuoden takainen hitti on voittava sävel vielä vuonna 2020.

Lisää aiheesta:

Trumpin presidentinvaalikampanjan tilaisuus pidettiin Tulsassa – yleisöä saapui paikalle odotettua vähemmän

Tämän miehen tehtävä on varmistaa Trumpin jatkokausi – Brad Parscale on itseoppinut koodari ja markkinoinnin huippuosaaja