Serbian keskustaoikeistolainen valtapuolue saamassa yli 60 prosenttia äänistä – presidentti Vucic kutsuu voittoa historialliseksi

Osa oppositiopuolueista boikotoi vaaleja.

Serbia
Suojakäsineellä peitetty käsi jättämässä äänestyslipuketta äänestyspaikalla Belgradissa, Serbiassa.
Nainen jätti äänestyslipuketta suojakäsineen kanssa äänestyspaikalla Belgradissa, Serbiassa sunnuntaina. Kuvituskuva.Andrej Isakovic / AFP

Serbian valtapuolue SNS on marssimassa isoon voittoon Serbian parlamentti- ja paikallisvaaleissa. Balkan Insight -verkkosivuston mukaan SNS oli saamassa yli 62,5 prosenttia äänistä, kun äänistä oli laskettu noin 60 prosenttia sunnuntai-iltana. Balkan Insight perusti tietonsa riippumattomaan CeSID-järjestön tietoihin.

Serbian presidentti ja SNS-puolueen johtaja Aleksandar Vucic julisti puolueensa vaalivoittajaksi ja kuvaili voiton olevan "historiallinen".

Serbian vaalit olivat Euroopan ensimmäiset koronapandemian puhkeamisen jälkeen. Vaalihuoneistot sulkeutuivat kello yhdeksältä illalla Suomen aikaa ja lopullisten tulosten odotettiin valmistuvan muutamaa tuntia myöhemmin.

Riippumattoman CRTA-tutkimusjärjestön mukaan äänestysprosentti on jäämässä alhaiseksi. Kaksi tuntia ennen äänestyspaikkojen sulkeutumista äänestysprosentti oli 45,5, mikä oli seitsemän prosenttiyksikköä alhaisempi kuin vuonna 2016.

Markkinatutkimuslaitos Ipsos ja CeSID arvioivat äänestysprosentin olevan 48 prosenttia.

Suurta jännitysnäytelmää ei tuloslaskennasta kuitenkaan ole luvassa, mikäli ennakkokyselyihin on uskomista. Osa oppositiopuolueista boikotoi vaaleja, ja Serbian presidentin Vucicin keskustaoikeistolaisella SNS-puolueella on ollut vankka ote mielipidetiedusteluissa. SNS on ollut vallassa vuodesta 2012 lähtien, ja sen odotettiin keräävän myös nyt yli puolet äänistä.

Presidentin suosio kasvanut koronan aikana

Presidentti ja puoluejohtaja Vucic oli jo ennen koronaviruspandemiaa suosittu, mutta suosio on pandemian aikana vain kasvanut. Serbia on onnistunut varsin hyvin virustorjunnassa, sillä kahdeksan miljoonan asukkaan maassa on varmistettu reilut 12 800 tartuntaa ja 260 virukseen liittyvää kuolemaa. Miljoonaa asukasta kohti Serbiassa on 30 koronaan liittyvää kuolemaa. Suomessa vastaava luku on Worldometer-sivuston mukaan 59.

Vaalit oli alkujaan suunniteltu huhtikuulle, mutta ne siirrettiin pandemian vuoksi. Sunnuntaina äänestyspaikoilla oli tarjolla käsidesiä sekä hengityssuojaimia. Lisäksi vaalikampanjointi oli vaisua, koska useimmat vaalitilaisuudet oli peruttu.

Populistinen taktiikka

Vucic lähestyi vaaleja populistisella taktiikalla. Hän oli kampanjassaan luvannut erinäisiä infrastruktuurihankkeita ja palkankorotuksia kansalle. Keskipalkkojen pitäisi Vucicin mukaan nousta 900 euroon kuussa vuoteen 2025 mennessä eli lähes kaksinkertaisiksi nykyisestä noin 500 euron tasosta.

Valtiotieteen professori Dusan Spasojevic Belgradin yliopistosta sanoo Vucicin soveltavan samoja teemoja kuin muutkin eurooppalaiset populistit.

– Hän on kehittänyt tavan puhua köyhien, heikosti koulutettujen ja syrjäseutujen asukkaiden puolesta tavalla, joka antaa heille toivoa.

Lisäksi Vucic saa vetoapua maan mediakentästä, joka on vankasti hallitusmyönteisten tiedotusvälineiden vallassa.

Vucicin puolueen tavoitteissa on Serbian EU-jäsenyyden ajaminen ilman, että maan suhteet Venäjään ja Kiinaan kärsivät.

Tuleva hallitus joutuu kuitenkin kohtaamaan kasvavaa painostusta EU:n ja Yhdysvaltojen suunnalta Kosovon itsenäisyyden tunnustamiseksi. Serbia pitää Kosovoa edelleen autonomisena maakuntanaan, vaikka useat valtiot ovat tunnustaneet Kosovon itsenäiseksi valtioksi.

Lähteet: AFP, Reuters