Pormestari Jan Vapaavuoren esitys Lapinlahden kehittämiseksi on kaatumassa – SDP:n Sevander: Esitys ei saa ryhmämme tukea

Lapinlahden historiallisen sairaala-alueen kohtalo on jälleen kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina.

Helsinki
Lapinlahden sairaalan päärakennus.
Lapinlahden sairaala-alueen tulevaisuudesta on kiistelty kiivaasti. Petteri Juuti / Yle

Kiista Lapinlahden sairaala-alueen tulevaisuudesta saa jälleen uusia kierroksia. Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on nyt niin sanottuun pormestarin otto-oikeuteensa perustuen tehnyt kaupunginhallitukselle uuden esityksen alueen kehittämiseksi ja arvokkaiden rakennusten suojelemiseksi ja korjaamiseksi.

Vapaavuori esittää sairaalarakennusten siirtämistä Helsingin kaupungin ja kansainvälisen kiinteistösijoitusyhtiö NREP:n yhteisyrityksen omistukseen. Asiaa käsitellään Helsingin kaupunginhallituksessa maanantaina.

Kaupunkiympäristölautakunta hylkäsi vastikään toukokuun puolivälissä entisten sairaalarakennusten ja sairaalapuistoon sijoitetun hotellitontin myymisen NREP:lle. Lapinlahden sairaala-alueen tulevaisuudesta on kiistelty kiiivaasti ja myös Vapaavuoren kaupunginhallitukseen nostama esitys näyttäisi kaatuvan.

Kiinteistöjätti NREP:n omistus olisi 90 prosenttia ja Helsingin kaupungin omistusosuus 10 prosenttia uudesta perustettavasta yhtiöstä.

Sevander: Ratkaisua haettava lautakunnan enemmistöpäätöksen pohjalta

SDP:n kaupunginhallituksen jäsen Tomi Sevander kertoo, että Vapaavuoren ehdotus ei tule saamaan SDP:n valtuustoryhmän tukea. Myös vasemmistoliitto vastustaa hanketta jyrkästi.

Sevanderin mukaan ratkaisua Lapinlahden kehittämiseksi tulisi hakea edelleen lautakunnan enemmistöpäätöksen pohjalta.

– Meidän mielestä ratkaisua tulisi hakea lautakunnan enemmistöpäätöksen pohjalta, jotta olisi mahdollista hakea sellaista mallia, jolla olisi myös kaupunginvaltuuston enemmistön tuki, Sevander sanoo.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomille, että vihreät eivät kannata ehdotusta.

Tämä tarkoittaa sitä, että Vapaavuoren kaupunginhallitukseen tuoma ehdotus ei näyttäisi menevän läpi, koska Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto muodostavat enemmistön Helsingin kaupunginhallituksessa. Suurista puolueista vain kokoomus on Vapaavuoren ehdotuksen tukena.

Kaupunki on suunnitellut rakennusten myyntiä, koska niille ei ole omaa käyttöä.

Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen vanhin mielisairaala. Sekä C. L. Engelin suunnittelema päärakennus että ympäröivä puisto ovat suojeltuja.

Helsingin Kaupunki haki Lapinlahden historiallisille rakennuksille uutta omistajaa ja käyttötarkoitusta ideakilpailulla vuonna 2019. Kaupunki on suunnitellut sairaala-alueen rakennusten myyntiä, koska sillä ei ole niille omaa käyttöä.

Kaupungin järjestämän ideakilpailun voittanut NREP:n ehdotus oli lopulta ainoa kisassa mukana oleva ehdotus, ja se valittiin voittajaksi.

Sen mukaan sairaalan päärakennukseen oli alun pitäen tulossa Tove Janssonin kotimuseo, hostelli, työtiloja sekä palveluja. Puiston pohjoispuolella oleva vanha sauna olisi kunnostettu ja avattu laajemmin kaupunkilaisille.

Rantaan suunniteltiin venelaituria ja pohjoispuolella sijaitseva punainen tiilirakennus olisi muutettu ravintolaksi ja kokoustilaksi. Uudisrakennuksia kaavailtiin alueen eteläreunalle, sinne suunniteltiin hotellia Länsiväylän meluaidaksi sekä kaksi palveluasuntorakennusta.

Voittajaehdotuksen takana ovat kiinteistösijoitusyhtiö NREP, yritysjärjestelyihin erikoistunut maailmanlaajuinen konsulttiyhtiö Oaklins Merasco sekä kolme arkkitehtitoimistoa: Ark-Byroo, Arkkitehtitoimisto OPUS ja Arkkitehdit Soini & Horto.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kuitenkin edellytti, että ratkaisun tulee olla monipuolisempi ja huomioida NREP:n ehdotusta paremmin kulttuuriympäristön säilyminen, puiston luontoarvot ja mielenterveystyön jatkuminen Lapinlahdessa.

Suurista puolueista vain kokoomus on ollut kiinteistöjätti NREP:n ehdotuksen takana.

Kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja kokoomuksen Risto Rautava on sitä mieltä, että kaupungin uskottavuus kärsii kun avoimen ideakilpailun voittajalle tehdään oharit.

Lue myös

Historiallisen 1800-luvulta olevan sairaalan myynnistä sijoittajille iso kiista – Museovirasto: Hotelli meluaitana kuulostaa vedätykseltä

Riitely Lapinlahdesta yltyy: Poliitikkojen hampaisiin joutunut sijoittaja vetoaa selvitykseensä, jonka mukaan kaupunkilaiset haluavat sairaalan yksityiseen omistukseen

Ainoa ehdotus voitti ideakilpailun – Lapinlahden sairaalaan tulossa Tove Janssonin kotimuseo, hotelli ja lisää palveluasuntoja

Yllätyskäänne Helsingissä: Lapinlahden sairaalan ideakisassa enää yksi osallistuja, toinen vetäytyi viime metreillä – ratkesiko alueen tulevaisuus?