1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Etelä-Korea vetoaa Pohjois-Koreaan: Älkää lähettäkö propagandalehtisiä

Pohjois-Korea kertoi aiemmin aikovansa lähettää Etelä-Korean 12 miljoonaa lehtistä tuhansien ilmapallojen avulla.

Eteläkorealainen sotilas vartiossa Etelä-Korean ja Pohjois-Korean rajalla Panmunjomissa 12. kesäkuuta 2019. Kuva: Jeon Heon-Kyun / EPA

Koreoiden välit kiristyvät edelleen.

Pohjois-Korea on uhannut lähettää Etelä-Koreaan 12 miljoonaa presidentti Moon Jae-inia arvostelevaa lentolehtistä.

– Lentolehtisten lähettäminen vihollista vastaan on seurausta kansamme sammumattomasta vihasta, maan virallinen KCNA-uutistoimisto tiedotti viikonloppuna.

Etelä-Koreaa vetoaa Pohjois-Koreaan, jotta tämä ei lähettäisi propagandalehtisiä rajan yli.

Pohjois-Korea on uhannut lähettää lehtiset kolmen tuhannen ilmapallon avulla. Mikäli sääolosuhteet eivät ole suotuisat, saattaa se myös turvautua miehittämättömiin lennokkeihin lehtisten lähettämiseksi rajan yli.

Maaliskuussa Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA julkaisi kuvan Kim Jong-unista seuraamassa tykistön harjoituksia. Kuva: EPA

Etelä-Korean puolustusministeri Jeong Kyeong-doon mukaan Etelä-Korean vastaus riippuu siitä, miten Pohjois-Korea toimittaa lehtiset rajan yli.

Sotilasasiantuntijoiden mukaan Etelä-Korean on pakko reagoida rajan yli lentäviin lennokkeihin.

Viime kuukausina Pohjois-Korea on lopettanut käytännössä kaiken yhteistyön Etelä-Korean kanssa.

Pohjois-Korea on ilmaissut turhautumista siitä, että sen eteläinen naapuri ei ole suostunut käynnistämään uudelleen Koreoiden yhteisiä talousprojekteja, jotka on pysäytetty Pohjois-Korean ydinaseohjelman takia asetettujen pakotteiden takia.

Lisäksi Pohjois-Korea on ärsyyntynyt siitä, että pohjoiskorealaiset loikkarit ovat jälleen alkaneet lähettää maahan propagandalehtisiä. Koreoiden johtajat sopivat vuonna 2018 propagandaviestinnän lopettamisesta.

Lue lisää:

Etelä-Korean yhdistymisministeri jätti tehtävänsä, eron taustalla Koreoiden välien kiristyminen

Pohjois-Korea tuhosi Koreoiden yhteystoimiston lähellä rajaa – Etelä-Korean armeijan valvontavideo näyttää laajan räjähdyksen