Tulli kertoo paljastaneensa yli kolmen miljoonan euron edestä marihuanalähetyksiä Espanjasta – osa oli viety Airbnb-asuntoihin

Kahdesta tekotavaltaan samankaltaisesta kokonaisuudesta epäillään kahdeksaa henkilöä, joista kuusi on suomalaisia.

huumeet
marihuanapaketti
Tullin takavarikoima marihuanapaketti.Tulli

Tulli kertoo selvittävänsä kahta huumausainerikosten sarjaa, joissa on lähetetty Espanjasta Suomeen marihuanaa pikarahtina.

Marihuanaa on lähetetty yhteensä noin 207 kiloa, josta levitykseen pääsi noin 173 kiloa. Sen arvo katukaupassa on arviolta yli kolme miljoonaa euroa. Rikokset on tehty vuosien 2019 ja 2020 aikana.

Ensimmäisessä tutkitussa vyyhdissä lähetettiin kahdeksan lähetystä, jotka sisälsivät noin 50 kiloa marihuanaa. Lähetysten pakkaustapa viittaa Tullin mukaan siihen, että huumausaineiden maahantuonti oli suunnitelmallista ja tekijät samoja. Lähetykset osoitettiin Suomessa yksityishenkilöille ja yksityisosoitteisiin.

Levitykseen 50 kilosta päätyi noin 43 kiloa. Tapauksen esitutkinnan aikana on ollut kiinniotettuna ja tutkintavankeudessa kuusi noin 30–40-vuotiasta Suomen kansalaista.

Syyteharkintaan asti on edennyt rikossarja, jossa marraskuun 2019 ja maaliskuun 2020 välisenä aikana Suomeen lähetettiin 18 pikarahtilähetystä, jotka sisälsivät noin 157 kiloa huumausainetta. Lähetysten vastaanottamisessa käytettiin epäiltyjen sekä tapauksen ulkopuolisten henkilöiden nimiä ja henkilötietoja.

Osa 18 pikarahtilähetyksestä osoitettiin Airbnb-sivuston kautta vuokrattavana olleisiin asuntoihin.

Tästä 157 kilosta levitykseen päätyi noin 130 kiloa eli marihuanaa reilun 2,3 miljoonan euron edestä. Tulli takavarikoi esitutkinnan aikana käteistä noin 75 000 euroa. Käteisen epäillään olevan peräisin huumekaupasta.

Syyteharkintaan asti edenneestä rikossarjasta on epäiltynä kaksi tanskalaista 1990-luvulla syntynyttä henkilöä. Epäillyt olivat Tullin mukaan matkustaneet Suomeen vastaanottamaan lähetyksiä ainakin Lahdessa, Kotkassa ja Vastilassa.

käteisrahapaketteja
Tullin takavarikoimia käteispaketteja.Tulli