Kemin keskustaan suunnitellaan ikäystävällistä asuinaluetta – samaan pihapiiriin useampi sukupolvi, puurakentamista ja turvallista liikkumista

Tavoitteena on tarjota asukkaille hyvinvointia ja aktiivisuutta edistävä asuinalue, jossa viihtyvät niin ikäihmiset kuin heidän sukulaisetkin.

asuinalueet
Kemin keskusta droonilla kuvattuna
Kemin keskustassa sijaitsee esimerkiksi idyllisiä puurakennuksia, joiden tunnelmaa halutaan vaalia ja nostaa esille entisestään uuden asuinalueen suunnittelutyössä.Antti Ullakko / Yle

Kemin keskustaan suunnitellaan uutta ikäystävällistä asuinaluetta. Tavoitteena on yhdistää kaksi korttelia, joissa sijaitsee tällä hetkellä muun muassa keskustan palvelutalo, Kemin Pruntsi, Meripuiston palvelukoti, juhlahuoneisto Jänkälä ja Sauvosaaren sairaala.

Uudesta asuinalueesta halutaan tehdä viihtyisä ja turvallinen, jotta muun muassa palvelutaloissa asuvat muistisairaat voisivat liikkua itsenäisesti rauhallisessa pihapiirissä. Alueen suunnitelmien työstämiseen on perustettu erillinen työryhmä.

Puheenjohtaja, kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immosen mukaan tarpeita kartoitetaan parhaillaan.

– Lähtökohtana on ollut, että kaikki liikkuminen alueella on esteetöntä ja saisimme tähän miellyttävää ja turvallista pihapiirimäistä kävely-ympäristöä. Turvallisuutta voidaan lisätä mahdollisesti esimerkiksi teknologisilla ratkaisuilla. Myös tätä Sauvosaaren puukorttelihenkeä yritetään saada esille entistä enemmän, Immonen sanoo.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Aaro Tiilikainen, hoiva- ja hoitotyön johtaja Rita Oinas ja kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immonen
Alueen kehittämistä pohtivaan työryhmään kuuluvat muun muassa sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Aaro Tiilikainen, hoiva- ja hoitotyön johtaja Rita Oinas ja kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari ImmonenRisto Koskinen / Yle

Uuden aluekokonaisuuden on tarkoitus tukea ja parantaa palveluita entisestään niin, että alueesta tulisi asukkaille aktiivisuutta ja hyvinvointia edistävä yhteisöllinen kokonaisuus. Kemin hoiva- ja hoitotyön johtaja Rita Oinas ihastelee, että alue tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia.

– Haluamme että ympäristö saataisiin tukemaan entistä enemmän turvallista asumista. Tavoitteena on, että tästä tulisi aktiivisen ikääntymisen mahdollistava alue, eli ei jäädä sinne neljän seinän sisälle vaan tullaan sieltä ulos ja tavataan toisia ihmisiä, osallistutaan ja harrastetaan yhdessä.

Isovanhemmat ja lapsenlapset samaan pihapiiriin

Alueella sijaitsee jo ennestään palvelutaloja ja siellä on paljon ikäihmisten palveluihin painottuneita toimintoja. Alueella asuu esimerkiksi 72 tehostetun palveluasumisen asukasta.

Nyt siitä halutaan tehdä kaikenikäisille sopiva asuinalue, joka kaventaa sukupolvien välistä kuilua.

– Ideoimme muun muassa, että alueella voisi olla perheasuntoja. Niissä voisi asua mukavasti samassa pihapiirissä esimerkiksi mummo ja vaari sekä heidän lapsenlapsia, kertoo Rita Oinas.

Ei jäädä sinne neljän seinän sisälle vaan tullaan sieltä ulos ja tavataan toisia ihmisiä.

Rita Oinas
Pruntsin alueen karttaluonnos.
Ikäystävälliseen asuinalueeseen on kaavailtu palveluasumisen lisäksi myös muun muassa nuorisotoimen tiloja. Myös Vihreä Kemi-ajattelutapaa halutaan nostaa esille toteutuksessa.Kemin kaupunki

Liikennejärjestelyihin kaavaillaan muutoksia

Alustavien suunnitelman mukaan myös alueen liikennejärjestelyihin tulisi muutoksia ja osa Sauvosaarenkadusta suljettaisiin liikenteeltä.

– Meillä on jo tällä hetkellä asemakaava voimassa niin, että siihen voidaan tehdä pihakatu. Tätä pihakadun suunnitelmaa kehitetään vielä eteenpäin niin, että saadaan yhdistettyä korttelit paremmin ja jouhevammin, kertoo Kaisa-Mari Immonen.

Koko hankkeen toteutumisen aikataulu on vielä avoin. Immosen mukaan toiveena on, että osa suunnitelmista saadaan toteutettua seuraavan kymmenen vuoden sisällä.

Todennäköisesti ensimmäisenä päästään toteuttamaan Kemiläisten vanhusten asuntosäätiön asuntojen peruskorjausta.

– Asuntosäätiön asuntojen peruskorjaussuunnitelma pyritään saamaan käyntiin mahdollisimman pian. Mahdollisesti syksyn aikana, kertoo säätiön ja Kemin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Aaro Tiilikainen.