Poliisi tutkii poikkeuksellista rakkauspetossarjaa: Keskipohjalaismiehen epäillään huijanneen lähes 40 naista eri puolilta Suomea – sai heiltä 1,3 miljoonaa euroa

Tapaus on poikkeuksellinen Suomessa sekä laajuudessaan että kestossaan.

petos
Tanssivien parien jalkoja, parkettilattia.
Mies etsi naisia muun muassa tanssipaikoilta. Kuvituskuva.Yle/Eva Pursiainen

Pohjanmaan poliisilaitoksen talousrikosyksikkö tutkii laajaa petossarjaa, jossa 1960-luvulla syntyneen miehen epäillään huijanneen eri puolilta Suomea olevia naisia yli kymmenen vuoden ajan.

Asianomistajia on tiedossa 37. Epäilty on saanut heiltä käsiinsä yhteensä 1,3 miljoonaa euroa: pienimmillään naisten menetykset ovat olleet muutamia tuhansia, enimmillään satoja tuhansia euroja.

Mies on hankkiutunut tekemisiin naisten kanssa esimerkiksi tanssipaikoilla ja risteilyillä. Hänen tekotapansa viittaa poliisin mukaan niin sanottuun auervaarailuun. Mies on luonut luottamuksellisen suhteen naisiin lupaamalla yhteistä elämää ja alkanut sittemmin pyytää näiltä rahaa.

Hän on pyörittänyt yhtä aikaa useampaa naista. Nämä ovat epäiltyä pääosin selvästi vanhempia, mutta joukossa on myös saman ikäisiä ja nuorempiakin.

– Nämä naiset ovat ihan tavallisia naisia. Taustalla on pitkään jatkunut ystävyys. Useat tapaukset ovat kestäneet vuosia, pisimmillään jopa yli 10 vuotta ja lyhimmilläänkin vuosia, valottaa rikoskomisario Teuvo Nissilä Pohjanmaan poliisista.

Poliisin arvion mukaan miehellä ei ole ollut aikomusta, saati mahdollisuutta, maksaa rahoja takaisin.

Harvinainen tapaus

Poliisin mukaan esitutkinnassa oleva petossarja on laajuudessaan erittäin poikkeuksellinen Suomessa.

– Rakkauspetokset ja huijaukset eivät sinänsä ole epätavallisia, vaan niitä tapahtuu kaiken aikaa. Tästä tekee poikkeuksellisen se, että teko on jatkunut valtavan pitkään, asianomistajia on paljon ja summa on suuri, rikoskomisario Teuvo Nissilä kertoo.

Tapahtunutta tutkitaan petoksina ja törkeinä petoksina. Epäilty on ollut vangittuna esitutkinnan aikana.

Poliisi varoittaa ihmisiä lankeamasta auervaaramaiseen rahan pyytämiseen. Rakkauden huumassakin kannattaa olla terveellä tavalla epäilevä, poliisi muistuttaa.

Kuuntele rikoskomisario Teuvo Nissilän haastattelu.

Juttua on täydennetty (17:14) rikoskomisarion kommenteilla.