Loimaa perui ensin kesätyöt mutta päätyikin maksamaan nuorille näiden itse keksimistä töistä – Osku Tanski pesee mattoja

Vanhempien mielestä nuoria ei saa pettää. Kaupunki maksaa nyt hyödyllisestä tekemisestä.

kesätyö
Oskun kesä vaihtui vanhuksista mattoihin
Oskun kesä vaihtui vanhuksista mattoihin

Korona sotki monen nuoren kesäkuviot, kun kunnat peruivat esimerkiksi hoivakodeissa ja päiväkodeissa jo sovitut kesätyöpaikat.

Loimaalla kaupunki oli löytänyt 68:lle peruskoulun yhdeksäsluokkalaiselle ja ammattikoulun aloittajille kuukauden pestejä.

Hakijat oli haastateltu ja työpaikan saajat arvottu, kunnes tuli täysi stoppi: yksiköt eivät ota ketään. Ainoastaan teknisen toimen kaksi työpaikkaa jäivät.

– Me emme luovuttaneet, ja se tuotti tulosta. Otin kaupunkiin yhteyttä, ettei voi kymmeniä nuoria voi pettää. Sitten saatiin muutos, että nuoret voivat saada palkkaa työllistämällä itsensä, iloitsee Mervi Julku-Tanski.

Yrittäjä-äiti on tällä kertaa matonpesupaikalla yhdessä 15-vuotiaan poikansa Oskun kanssa. Osku Tanski pesee mattoja, koska luvattu kesätyö hoivakodissa ei toteutunutkaan.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opinnot alkavat syksyllä, ja nuori mies olisi mielellään mennyt jo tulevan alansa töihin.

Matonpesu maistuu

Matonpesu on Osku Tanskille tuttu työ. Hän hankki kesätienestinsä jo viime kesänä Loimaan mattoaltailla yrittäjänä. Alkukipinä syttyi vieläkin aikaisemmin.

– Olimme 2018 pesemässä kodin mattoja, se oli ihan kivaa. Oman talon matot loppuivat kesken, joten halusin pestä muiden mattoja.

Tänä kesänä Tanski tuottaa matonpesupalveluja Loimaan kaupungille kuusi tuntia päivässä kuukauden ajan.

– Minä saan nyt kaupungilta 650 euron peruspalkan, jonka olisin saanut muutenkin. Sitten olen saanut tippiä, esimerkiksi karkkia, keksiä ja purkkaa asiakkailtani. Asiakkaat ovat tosi kivoja.

Ahkeralle pesijälle on muodostunut vakioasiakaskunta. Kysyntää siis riittää.

– En usko, että pääsen matoista eroon millään tulevinakin vuosina, Osku Tanski miettii.

Päivärytmin opettelu on tärkeää

Kun kesätyön menettämisen mielipaha tuli kaupungin työllisyyspalveluiden tietoon, kaupunki muutti nuorten työllistämisrahan ehtoja. Tänä kesänä nuoret voivatkin työllistää itsensä tekemällä yleishyödyllisiä asioita esitettyään "yritysideansa" ja suunnitelmansa.

Nuoret tekevät monia eri palveluja: puita pilkotaan, käydään kaupassa, leikataan ruohoa, tehdään maataloustöitä tai remontteja, pestään mattoja tai hoidetaan lapsia.

Työt on tehtävä työvuorosuunnitelman mukaan ja niistä on raportoitava Loimaan työllisyyspalveluihin.

Kaupungin työllisyyspäällikkö Kaisa Kantolan mielestä nuoret ovat aktiivista joukkoa.

Kaupungin tarjoamien mahdollisuuksien ohella moni on hankkinut itse työpaikan. Kesätyöllä on suuri merkitys, jota ei mitata rahassa.

– Puhutaan sosiaalisesta pääomasta. Nuori pääsee tekemään oikeaa työtä. Oppii tuntemaan työelämän pelisääntöjä ja ymmärtämään, että paikalla pitää olla vaikka seitsemältä, jos niin sanotaan.

Työnteko ohjaa myös päivärytmiin. Kaikilla ei välttämättä ole työttömyyden takia kotona mallia työssäkäymisestä.

Mervi Julku-Tanskin mielestä työssä on monta hyvää pointtia, kuten sen ymmärtäminen, ettei raha kasva puussa eikä tule seinästä.

– Työkokemus on a ja o. Uskon, että se kantaa nuoria eteenpäin.

Monelle kesästä tuli pettymys, kun omaa raha ei päässytkään tienaamaan.

– Toivon etteivät nuoret masentuisi, asioilla tapana järjestyä. Sitkeyttä se vaatii, mutta syrjäytymistä en toivo kenellekään.

Lue lisää:

17-vuotias Arttu Kastinen ei saanut kesätöitä, mutta on nyt toimitusjohtaja – yhä useampi perustaa nyt töiden puuttuessa 4H-yrityksiä

Veljekset nappasivat uimarannan kioskin tarjouskilvassa – oma kahvila on monelle nuorelle keino päästä kesäksi itsensä pomoksi