Joensuuhun fotoniikkakeskus – tavoitteena työllistää alalle yli tuhat ihmistä

Uusi fotoniikkakeskus sijoituu aluksi Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle.

Joensuu
Nanocomp Oy:n työntekijä.
Nanocomp on esimerkki Joensuun seudulla fotoniikan parissa työskentelevästä yrityksestä. Kuvituskuva. Esa Huuhko / Yle

Joensuuhun perustetaan ensi vuonna uusi fotoniikkakeskus. Se houkuttelee Joensuun seudulle alan uusia yrityksiä Suomesta ja maailmalta.

Tavoitteena on, että fotoniikkaliiketoiminta työllistää vuoteen 2030 mennessä yli tuhat ihmistä, ja tuottaa 200 miljoonan euron liikevaihdon Joensuun seudulla. Fotoniikka-alan on arvioitu kasvavan 20 prosentin vuosivauhdilla.

Pohjan toiminnalle antaa muun muassa alueen korkeakoulujen fotoniikan parissa tekemä tutkimus, ja useat tunnetut Joensuun seudun alan yritykset, kuten Dispelix, Hypermemo, Nanocomp ja Seetrue.

Uudessa keskuksessa yrityksiä tuetaan muun muassa liiketoiminnan kehittämisessä, pääoman hankinnassa ja verkostoitumisessa.

Aluksi uusi fotoniikkakeskus perustetaan Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle. Keskuksen on määrä muuttaa omiin tiloihin muutaman vuoden kuluttua.

Aiesopimus uuden fotoniikkakeskuksen perustamisesta allekirjoitettiin maanantaina.

Sopimuksen osapuolina ovat Joensuun kaupunki, Business Joensuu, Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoaulu, Riveria koulutuskuntayhtymä, Suomen yliopistokiinteistöt ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.

Fotoniikka tutkii muun muassa valon tuottamista, tarkkailua ja käsittelemistä.Sen tuotteita hydynnetään esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa, energia-alalla ja lääketeollisuudessa.