Valintakokeet vaativat tänä kesänä enemmän tilaa – hakijat myös saapuvat kokeeseen eri ovista

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun toisen vaiheet pääsykokeet pidetään turvavälejä noudattaen.

pääsykokeet
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:in Kouvolan toimipiste.
Kesän valintakokeissa samassa tilassa koetta tekee maksimissaan 24 kokeen suorittajaa. Kuvituskuva.Antro Valo / Yle

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun toisen vaiheet pääsykokeet pidetään turvavälejä noudattaen. Xamkin pääsykokeisiin osallistuu Mikkelin kampuksella 857 hakijaa. Lisäksi Kotkan kampuksella paikalla on 656 hakijaa. Kokeeseen on hakijat kutsuttu kesäkuun alussa pidetyn etäkokeen perusteella.

Kokeen suorittamisessa on käytössä selvästi enemmän tiloja kuin viime syksynä järjestetyssä pääsykokeessa. Nyt yhteen tilaan otetaan maksimissaan 24 kokeen suorittajaa, kun syksyllä samassa tilassa oli 80 hakijaa.

– Hakijat myös saapuvat kokeeseen useammasta eri sisäänkäynnistä. Yhdestä ovesta sisälle otetaan 40-60 ihmistä, kertoo opiskelijapalvelupäällikkö Leena Kurki-Pölönen Xamkilta.

Jos tulijoita on samasta ovesta yli 60, niin heidän tulonsa on porrastettu 15 minuutin välein.

Kampuksien ulko-ovien läheisyyteen on laitettu opasteet muistuttamaan turvaväleistä sekä osoitettu käsien desinfiointipaikat.

Hakijat voivat jättää tavaroitaan vartioituun vaatesäilytykseen, mutta paikalla olevat opastajat eivät koske hakijan tavaroihin vaan ne laitetaan itse paikoilleen.

Myös koetilaan siirryttäessä noudatetaan turvavälejä. Paikalla on opastajat pitämässä huolta, että turvavälit toteutuvat. Itse luokkatilassa on hakijoiden välillä etäisyyttä noin kaksi metriä joka suuntaan. Ja hakijan poistuessa kokeesta, opastajat ovat paikalla huolehtimassa jälleen turvavälien toteutumisesta.

– Ainahan valintakokeet työllistävät oppilaitoksia, mutta näitä turvajärjestelyjä on jouduttu suunnittelemaan tarkemmin etukäteen, sanoo Leena Kurki-Pölönen Xamkilta.

Kummallakaan kampuksella ei tällä hetkellä tiedossa hakijoita, jotka ovat etukäteen hakeneet koetta varten eritysjärjestelyjä.

– Mutta jos joku tulee ja hänellä on lääkärintodistus jostakin sairaudesta, niin kokeeseen pyritään järjestämään erillinen tila aina hakijan parhaaksi, sanoo Leena Kurki-Pölönen.

Jos kokeeseen saapuu julkisella kulkuneuvoilla, niin käsien desinfiointi on ensimmäinen toimenpide kokeeseen saavuttaessa.