1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesiliikenneonnettomuudet

Merivartioston uponnut partiovene pyritään nostamaan tällä viikolla – paikallinen veneilijä: "Vaikea uskoa, että ovat tahallaan yrittäneet oikaista"

Onnettomuustutkintakeskus jatkaa tänään kuulemisia sekä paikkatutkintaa.

Onnettomuustutkintakeskus arvioi, että merivartioston uponnut partiovene nostetaan lähipäivinä. Kuva: Lehtikuva

Onnettomuustutkintakeskus Otkes valmistelee Loviisan edustalla uponneen merivartioston partioveneen nostoa. Vene yritetään nostaa tällä viikolla, kertoo Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieber.

– Toivon mukaan huomenna tai ylihuomenna, mutta siihen vaikuttavat myös ulkoiset olosuhteet. Rajavartiolaitoksen kanssa sitä nyt siellä valmistellaan.

Suomenlahden merivartioston partiovene upposi juhannuspäivän iltana saatuaan pohjakosketuksen. Veneen kolmihenkisestä miehistöstä kahden onnistui pelastautua.

Yksi merivartija jäi sisään uponneeseen veneeseen. Hänet kuljetettiin lopulta Rajavartiolaitoksen helikopterilla Meilahden sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi.

Otkes jatkaa tänään kuulemisia sekä paikkatutkintaa.

– Tämä on alustavan tutkinnan valtuuksin tehtävä normaali tutkintaprosessi. Todennäköisesti tällä viikolla saamme päätettyä, että käynnistämmekö varsinaisen tutkinnan.

Kuva: Silja Viitala / Yle

Viestintäpäällikkö Tiina Bieber arvioi, että tämä onnettomuus etenee niin sanotusti varsinaiseen tutkintaan. Käytännössä se merkitsee virallisen tutkintapäätöksen tekemistä ja siihen osallistuvan ryhmän nimeämistä.

– Tutkinnan kesto voi olla kuuden kuukauden ja vuoden väliltä. Yritämme aina, että saisimme sen valmiiksi alle vuodessa.

Tapahtuma on hiljentänyt kokeneita paikallisia merenkävijöitä

Yle kävi maanantaina onnettomuuspaikalla paikallisen venetaksiyrittäjän kanssa.

Rolf Tikander oli ollut onnettomuusiltana istumassa iltaa troolarisatamassa Valkon vieressä ja näki, kun helikopterit viiletti paikalle ja ambulanssit tulivat.

– En kyllä osaa arvuutella syytä onnettomuuteen. Vaikea uskoa, että ovat tahallaan yrittäneet oikaista. Tuossa on karikkoa Sandholmenin saareen asti. Jokunen reikä siinä on, mistä pääsee, sanoo Tikander.

Loviisalainen taksiveneyrittäjä Rolf Tikander näki, kun helikopterit lensivät paikalle onnettomuusiltana. Kuva: Markku Rantala / Yle

Loviisan Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun), että partiovene olisi oikaissut merimerkin väärältä puolelta. Kyseinen paikka Keipsalon selällä on paikallisten tuntema, matalikon keskellä oleva "epävirallinen väylä".

Lehden mukaan silminnäkijät kertovat, että kyseessä olisi mahdollisesti ollut takaa-ajotilanne. Onnettomuustutkintakeskuksen viestintäpäällikkö ei kommentoi asiaa.

– Muodostamme itse oman tilannekuvan ja käsityksen siitä, mitä on tapahtunut. Juuri tästä syystä teemme nyt kuulemisia ja kartoitamme asioita.

Poliisitutkinnasta asiassa vastaa Itä-Uudenmaan poliisi. Tutkinnanjohtaja Mikko Minkkinen kertoo, että poliisi tutkii asiaa toistaiseksi kuolemansyyntutkintana. Esitutkintaa onnettomuudesta ei ole aloitettu.

Onnettomuudessa kuollut mies oli kokenut merivartija

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simolan mukaan onnettomuus on hyvin harvinainen. Hänen mukaan merivartioston jäsenet ovat tottuneita liikkumaan sekä väylillä että väylien ulkopuolella.

– Noin yleisesti ottaen väylien ulkopuolelle voitaisiin mennä esimerkiksi silloin, jos kiireellisessä meripelastustehtävässä olisi siirryttävä kohteeseen nopeasti. Silloin merivartijat toki sen tekevät hyödyntäen omaa paikallistuntemustaan ja osaamistaan, sanoo Simola.

Simolan mukaan kaikki kolme miehistön jäsentä olivat kokeneita merivartijoita. Itse tutkintaa tai mahdollisia onnettomuuden syitä Simola ei vielä tarkemmin kommentoi.

Miehistö oli suorittamassa normaalia juhannuksen vesiliikenteeseen liittyvää vesiliikennevalvontaa onnettomuuden sattuessa. Simolan mukaan hänellä ei ole tiedossa, että kyseessä olisi ollut takaa-ajo.

– Kaksi miehistön jäsentä on päässyt onnettomuustilanteessa riittävän aikaisin veneen ulkopuolelle ja kolmas on syystä tai toisesta jäänyt veneen sisälle siinä vaiheessa, kun se on täyttynyt vedellä. Se, miksi näin on käynyt, selviää toivottavasti tutkinnan aikana, sanoo Simola.

Lue myös:

Merivartioston partiovene upposi juhannuspäivänä, yksi merivartija kuoli

Merivartioston apulaiskomentaja pitää onnettomuutta valitettavan surullisena – "Arkinen työ jatkuu silti surun keskellä"