Hyppää sisältöön

Hallituksen uudet koronalinjaukset: Yli 70-vuotiaita ei enää erikseen ohjeisteta, etätyösuositus päättyy 1. elokuuta, useisiin Schengen-maihin voi alkaa pian matkustaa

Päätökset yhdeksään maahan matkustamisesta sinetöidään viimeistään 10. heinäkuuta.

 Ulkoministeri Pekka Haavisto ja sisäministeri Maria Ohisalo hallituksen tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa Helsingissä 23. kesäkuuta 2020.
Hallitus kokoontui Säätytaloon neuvotteluun koronarajoitusten jatkosta. Kuvassa pääministeri Sanna Marin puhuu medialle saapuessaan neuvotteluihin.

Hallitus on päättänyt uusista linjauksista koronapandemian hillitsemiseksi – tällä kertaa on kyse erilaisten rajoitteiden ja ohjeistusten höllentämisestä edelleen.

Hallituksen uudet linjaukset:

  • Valtioneuvosto ei enää anna tiettyyn ikärajaan perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä.
  • Suositus laajalle etätyön tekemiselle päättyy 1. elokuuta rauhoittuneen epidemiatilanteen johdosta.
  • Sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista luovutaan 13. heinäkuuta alkaen Suomen ja Saksan, Italian, Itävallan, Kreikan, Sveitsin, Slovakian, Slovenian, Unkarin ja Liechtensteinin sekä Schengeniin kuulumattomien Kroatian, Kyproksen ja Irlannin välillä – jos epidemiatilanne niin sallii.
  • Matkustusrajoitukset jatkuisivat edelleen Suomen sekä Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin tasavallan välillä, huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Yli 70-vuotiaille ei enää erityissuosituksia

Päällimmäisenä asiana hallitus kertoi tiedotustilaisuudessaan tiistaina yli 70-vuotiaita koskevista suosituksista. Enää ei mitään erityistä ikäryhmää varten anneta erityisiä ohjeistuksia. Ohjeet koskevat nyt kaikkia ikäryhmiä, mutta yli 70-vuotiaiden rajoitukset siis höllentyvät.

Tartuttavuusluku on nyt 0,4-0,8, eli taudin leviäminen on hiipumassa.

Asiasta ilmoitti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) hallituksen tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston linnassa.

Kiuru perusteli alkuperäisiä rajoituksia Covid-19 -tautiin menehtyiden määrällä, joista yli 70-vuotiaita on ollut huomattava osa.

Kysyttäessä saako isovanhempia nyt halata, Kiuru korosti edelleen varovaisuutta ja yleistä hygieniaa. Hän antoi siten vielä "halaamattomuussuosituksen".

Rajarajoituksia höllennetään

Rajarajoituksissa noudatetaan sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan korostettua varovaisuutta.

Jo tehtyjen lievennysten vaikutuksista saadaan lisätietoa 10.7. mennessä, kun hallitus tekee uusia päätöksiä. Matkustajarajoituksia puretaan sitten 13. heinäkuuta lähtien vallitsevan tilanteen mukaisesti.

Rajatarkastukset poistuvat turkoosilla värillä merkityistä maista 13. heinäkuuta, jos tautitilanne heinäkuussa on riittävän hyvä. Riittävän hyvän kriteerinä on, että uusia tartuntoja on ollut kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohden alle kahdeksan. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Kriteerinä on koronatartuntojen esiintyvyys, jonka pitää olla matalampi kuin 8 tautitapausta 100 000 asukasta kohden. Näiden maiden osalta poistuu myös suositus kahden viikon vapaaehtoisesta karanteenista näistä maista palattaessa.

Sisärajavalvonnasta voitaisiin siis tämän hetkisen epidemiatilanteen perusteella luopua seuraavien Schengen-maiden osalta: Saksa, Italia, Itävalta, Kreikka, Sveitsi, Slovakia, Slovenia, Unkari ja Liechtenstein. Lisäksi sallittaisiin Schengeniin kuulumattomista EU-maista Kroatiasta, Kyprokselta ja Irlannista matkustaminen Suomeen.

Sisärajavalvonta on jo poistettu osalta maista. Näitä maita ovat Norja, Tanska, Islanti ja Baltian maat.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muistutti, että vaikka Suomi sallii matkustamisen, tulee vielä ottaa huomioon kohdemaiden matkustussäännöt, ne kun eivät välttämättä kulje yhtäjalkaa Suomen päätösten kanssa. Näin on esimerkiksi Tanskan kanssa, jolla on suomalaislle vielä erityissäännöksiä.

Sisärajavalvonta Ruotsiin jatkuu tiukkana

Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset jatkuisivat edelleen Suomen sekä Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin tasavallan välillä, huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Kysyttäessä sovelletaanko tiukkaa tarttuvuuslukua esimerkiksi Ruotsin suhteen, sisäministeri Ohisalon mukaan jatkossa on tarkoitus selvittää myös joitain yksittäisiä ratkaisuja eri maiden suhteen. Näin mahdollisesti esimerkiksi Ruotsin kanssa.

Ulkoministeri Haavisto nosti myös Benelux-maat samaan asemaan.

Etätyösuositus puretaan elokuussa

Tilaisuudessa oli paikalla myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.), joka kertoi, että suositukset etätyön tekemiselle päättyvät elokuun alusta lähtien.

Kesälomakausi heinäkuussa mahdollistaa joustavasti vaiheittaisen siirtymisen kohti normaaleja työn tekemisen olosuhteita.

Hallitus arvioi asiaa uudestaan, mikäli epidemiatilanne sitä edellyttää.

Ruotsi vaikea kysymys

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi jo aamulla, että rajakysymykset ovat suurimmat tämänpäiväisissä neuvotteluissa.

Ruotsista Marin sanoi, että on erittäin valitettavaa, että epidemiatilanne Ruotsissa on niin huono. Epidemiatilanne edellä on hänen mukaansa mentävä.

Matkustamisen osalta Marin sanoi, että tautitilannetta tarkkaillaan hyvin tarkkaan. Normaaliin tilanteeseen olisi hänen mukaansa päästävä, mutta tilannetta on seurattava edelleen.

Ruotsin osalta matkustusrajoitusta ei todennäköisesti tulla purkamaan, koska tautitilanne Ruotsissa on edelleen huono.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa illansuussa sisäministeri Ohisalo kuvasi Ruotsin huonoa tautitilannetta tartuntaluvuilla: Ruotsissa 100 000 ihmistä kohden se on 118,8, kun Suomessa vastaava luku on 3,2.

Toiseen aaltoon varaudutaan

– Toisen aallon uhka on todellinen ja olemme tehneet lainsäädäntöön työkaluja ja viemme syksyllä niitä eduskuntaan, Marin sanoi.

Muina varautumisina hän mainitsi myös suojavälineiden tarjonnassa olevan paremman tilanteen. Yhtenä seikkana varautumiseen hän mainitsi myös tekeillä olevan mobiilisoveluksen.

Ikääntyneiden osalta Marin toisti hallituksen usein kertoman kannan, jonka mukaan koronavirus on erittäin vaarallinen ja sen mukaan on edelleenkin käyttäydyttävä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) toisti Marinin kannan ja mainitsi aamulla myös Venäjän, joka on edelleen käytännössä samassa tilanteessa Ruotsin kanssa huonon tautitilanteen takia.

Petteri Orpo: Hallituksen peruslinjaus hyvä, olisi voitu tehdä aiemmin

Oppositiopuolueista tavoitimme kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon. Hän kehuu ja kiittää hallitusta päätöksista, ne tulevat tosin hänestä hieman myöhässä.

– On tärkeää, että päästää palaamaan normaaliin arkeen. Tässä vaiheessa kun korona on saatu painettua niin alas, se on mahdollista, Orpo sanoo.

Matkalta tavoitettu Orpo sanoo, että etätyörajoitukset olisi voitu purkaa jo aiemmin.

– Samaan aikaan kun on ravintoloita avattu ja tapahtumia sallittu, on tuntunut vähän hassulta, että työpaikoille ei voida turvallisesti palata. Työpaikoilta ja työnantajilta on tullut paljon viestiä, että olisi tärkeää, että oltaisiin jo fyysisesti läsnä. Työpaikoilla osataan pitää turvallisuudesta huolta.

Myös yli 70-vuotiaita koskevat rajoitussuositukset olisi voitu Orpon mukaan purkaa jo aiemmin.

– Heidän karanteeninsa on ollut pitkä huomioiden taudin tilanteen Suomessa.

Matkustamisesta Orpo esittää toiveen hallitukselle: sen pitää olla hallittua ja perustua kansainväliselle yhteistyölle niin, ettei tauti tule muualta Suomeen.

– Suomessa tauti on saatu kuriin. Kun ryhdytään avaamaan ovia ulkomaille, sen pitää olla hallittua. Hallituksen peruslinjaus on hyvä, Orpo sanoo.

Suuryritykset vetoavat etätyösuositusten hellittämiseksi: Toimistot terasseja turvallisempia

Suomalaisten suuryritysten johtajat loivat hallitukselle paineita lieventää etätyösuositusta. Kauppalehdessä julkaisemassa mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) he toivoivat paluuta jo normaalimpaan arkeen.

– Näyttää siltä, että hallitus pitää lähityöskentelyä suurempana riskinä kuin esimerkiksi terasseja tai huvipuistoja, Koneen, Keskon, Elisan, OP:n ja VTT:n toimitusjohtajat kirjoittavat.

– Jopa neljäsosa etätyöhön siirtyneistä kokee, ettei ole pystynyt tekemään työtään yhtä laadukkaasti ja tehokkaasti, selviää Elinkeinoelämän keskusliiton ja Enter 2020 -koalition tekemästä kyselytutkimuksesta, kirjoituksessa perustellaan lievennystoiveita.

Edelliset lievennykset voimaan eilen

Koronarajoituksia on purettu ja lievennetty jo viikkojen ajan. Maanantaina muun muassa ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikoja sekä asiakasmääriä koskevia rajoituksia lievennettiin.

Matkustamisen rajoituksia lievennettiin jo viime viikon maanantaista alkaen. Suomi ei suosita enää karanteenia Suomen ja kuuden maan välillä matkaileville. Nämä kuusi maata ovat Norja, Tanska, Viro, Islanti, Latvia ja Liettua. Ruotsin osalta rajoitukset jäivät kuitenkin ennalleen.

Jatkotoimissa edetään suunnitelmien mukaan

Lisäksi neuvottelun asialistalla oli jatkosuunnitelma valtiosihteeri Martti Hetemäen exit- ja jälleenrakennustyöryhmän toisen vaiheen raportin pohjalta tehtävistä toimista.

Hallituksen tiedotteessa kerrotaan, että valtioneuvoston kanslia asettaa Hetemäen valmisteluryhmän ehdotuksen mukaisesti poikkihallinnolliset virkamiestyöryhmät valmistelemaan ehdotuksia kriisin jälkihoito- ja jälleenrakennustoimenpiteiksi seuraavista kokonaisuuksista:

  • Julkisen sektorin tuottavuus
  • Kansainvälinen talous, kilpailukyky ja vihreä kasvu
  • Osaaminen, innovaatiot ja digitalisaatio
  • Resilienssi, hyvinvointi ja kriiseihin varautuminen

Työryhmien toimikausi kestää 15. syyskuuta 2020 saakka. Työryhmien ehdotuksista raportoidaan hallitukselle 22. elokuuta 2020 mennessä.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoiltaan klo 23.

Lue lisäksi:

.
.