1. yle.fi
  2. Uutiset

Sushiöverit voi taas vetää buffetista – "Mukava tulla valmiiksi katettuun pöytään", asiakkaat iloitsevat ravintolarajoitusten kevennyksistä

Muun muassa noutopöytien kielto poistui maanantaina ja anniskelu on sallittua aamuyhdeksästä kello yhteen yöllä.

ravintolat
Lounaansa saa taas noukkia noutopöydästä itse: "Näin tämän pitäisi ollakin", sanoo asiakas
Lounaansa saa taas noukkia noutopöydästä itse: "Näin tämän pitäisi ollakin", sanoo asiakas

Helsingin Pasilassa sijaitsevassa sushiravintolassa oli maanantaina puolilta päivin lähes tungosta pöytiin. Osa asiakkaista oli tullut ensimmäistä kertaa lounaalle poikkeusaikojen alkamisen jälkeen.

– Terassilla on tullut jo käytyä, mutta tämä on ensimmäinen kerta ruokaravintolassa. Oli mukava tulla valmiiksi katettuun pöytään taas pitkästä aikaa, sanoo Joona Kerola.

Hallitus päätti viime viikolla höllentää ravintoloiden rajoituksia. Tästä päivästä eli maanantaista lähtien ravintolat saavat ottaa sisätiloihin 75 prosenttia ravintolan suurimmasta sallitusta asiakasmäärästä. Samalla buffet- eli noutopöytiä koskenut kielto poistuu.

Noutopöytä Luckiefun´s ravintolassa
Noutopöytiä koskenut kielto poistui maanantaina, mikä helpotti merkittävästi buffet-ravintoloiden toimintaa.Pekka Tynell / Yle

– Tätä on kyllä odotettu ja taatusti tullaan käymään nyt useammin syömässä, totesi Kyösti Sipilä tänään sushibuffetin äärellä.

Osa asiakkaista mielsi höllennykset merkiksi siitä, että elämä on jälleen palaamassa raiteilleen.

– Yritän palata taas normaaliin elämään ja lounas käydään työporukalla syömässä. Pidän takaraivossa myös sen ajatuksen, että kevät on ollut monelle yrittäjälle rankka ja iltaisin suosin ehkä sellaisia pienempiä ravintoloita, sanoo Iona Maaranto.

Asiakkaiden pitää muistaa turvavälit liikkuessaan ravintolassa

Luckiefun´s sushibuffet -ketjun perustaja ja toimitusjohtaja Luckie Bao toteaa, että buffet-rajoitusten poistuminen helpotti paljon ravintolan toimintaa. Hän uskoo, että höllennysten ansiosta kynnys lähteä ravintolaan syömään madaltuu.

– Kyllä asiakkaatkin ovat olleen mielissään, että ovat saaneet taas hakea itse ruokaa. Ihminen tykkää vanhoista tavoista, sanoo Bao.

Luckie Bao ostoskeskus Triplan ravintolassa
Luckiefun´s sushibuffet -ketjun perustaja ja toimitusjohtaja Luckie Bao toivoo asiakkaiden löytävän takaisin lounaspöytiin rajoitusten höllennettyä.Pekka Tynell / Yle

Ravintoloiden aukioloaikoihin tuli myös höllennyksiä. Maanantaista alkaen anniskelu ravintoloissa on sallittua kello 9–01 ja ravintolat saavat olla auki aamuneljästä kello kahteen asti yöllä.

Kaikilla asiakkailla tulee kuitenkin olla istumapaikka ja myös hygieniavaatimukset ovat edelleen voimassa.

– Lähtökohtaisesti ajatus on, että keskityttäisiin siihen omaan seurueeseen. Pitää muistaa, että asiakkaillakin on tässä vastuu omasta toiminnasta, sanoo elinkeinovalvontayksikön päällikkö Jarmo Ruusun Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Ruusun mukaan liikkuminen ravintolassa ja esimerkiksi tanssiminen itsessään ei ole kiellettyä, mutta se tulee tehdä niin, että asiakkaiden välillä säilyy riittävä etäisyys.

Yökerhot kamppailevat edelleen kannattavuuden kanssa

Yökerhoille rajoitukset aiheuttavat edelleen isoja esteitä ovien avaamiselle. Esimerkiksi helsinkiläisen homobaarin DTM:n ravintolapäällikkö Tomi Häkkisen mukaan näillä rajoituksilla yökerhon avaaminen ei vielä ole kannattavaa.

– Tilan luonteen vuoksi meidän on vaikea toteuttaa sitä, että asiakkaat istuisivat pöydissä. Lisäksi näillä aukioloajoilla me joutuisimme kilpailemaan asiakkaista ruokaravintoloiden, terassien ja kesätapahtumien kanssa, sanoo Häkkinen.

yökerho
Helsinkiläisessä gay-klubi DTM:ssä tanssittiin viimeksi maaliskuussa ja ovet pysyvät edelleen suljettuina koronarajoitusten höllennyksistä huolimatta. Sandra Anttila / Yle

Häkkisen mukaan yritys on koittanut kyllä miettiä tilaan perinteisestä yökerho konseptista poikkeavaa vaihtoehtoista toimintaa. Ovien avaaminen laittaisi kuitenkin myös menot juoksemaan.

– Siinä vaiheessa meillä lähtee juoksemaan palkkakulujen lisäksi esimerkiksi arvokuljetukset ja siivouskulut, jotka ovat nyt tauolla. Tällä hetkellä ei näytä siltä, että ihan heti tullaan ovia avaamaan, toteaa Häkkinen.

Tänään voimaan astuneet rajoitukset ovat voimassa 12. heinäkuuta saakka.

Lue myös:

Hallitus höllentää rajoituksia: Ravintolat saavat olla auki kahteen yöllä, enemmän asiakkaita sisään, buffetkielto poistuu

Tässä ovat Senaatintorin 16 kesäterassia: pizzaa, tapaksia, fine diningia, cocktaileja ja pienpanimo-oluita

Valmiuslaki poistettiin, mutta mitä tapahtuu ravintolarajoituksille? Oikeusoppineet: Rajoituksille on erittäin heikot oikeudelliset perusteet

Selvitimme, miksi ravintolatuista päättäminen kesti – Yksi konserni oli saada kolmen miljoonan tukipaketin, näin hallitus haki ratkaisuja yrittäjien ahdinkoon

Kesästä nauttiminen alkoi: ravintoloissa on käyttäydytty, mutta kaduilla ei – osa poliisin hälytystehtävistä tuplaantui viikossa

Lue seuraavaksi