"Joko ollaan perillä?” Vieläkö muistat ihanan kamalat automatkat ilman ilmastointia ja turvavöitä? Kerro meille automatkamuistosi!

Vielä muutama vuosikymmen sitten suuri osa suomalaisista matkasi kesäisin pitkin kotimaata. Millaisia reissuja sinä muistat?

Kesällä 1983 Datsun kuljetti Soinin perheen lastenrattaineen ja asuntovaunuineen perille. Kuvassa perhe Manamansalon lossin odotuspaikalla. Kuva: Anniina Salmisen kotialbumi

Heinäkuu 1996. Soratie pöllyää ja hiekka rapisee vanhan Corollan pohjaan. Takakontissa lasipullot helisevät sinisessä korissa.

C-kasetti pauhaa pesässään ja J.Karjalaisen Missä se Väinö on raikaa kauas. Ilmastoinnista ei nimittäin ole tietoakaan, ja ikkunat on veivattu auki edestä ja takaa.

Mökkitiellä Kuplasta kaikuu takapenkkiläisten huuto: koska ollaan perillä?

Millaisia nostalgian kultaamia muistoja sinulla on niistä ihanan kamalista automatkoista ilman turvavöitä, kun radio rahisi kanavalta toiselle ja istuinten jouset tuntuivat pakaraa vasten?

Lähetä meille oma muistosi

ja valokuvasi kesän lämpimään automatkajuttuun artikkelin lopussa. Osalla Corollat ovat vaihtuneet kaupunkimaastureihin, toisilla moottoripyörät sähköautoihin.

Kolmannet kulkivat jo silloin junalla pitkin maata tai Eurooppaa.

Voit laittaa kuvan niin muistojen kesästä kuin nykypäivän ajopelistäkin, sillä maailma on muuttunut ja niin ovat matkojen vankkuritkin.

Karavaanarit kuuluvat kesämaisemiin, silloin ja nyt. Kuva: YLE / Arja Kangas

Nyt kaikkialla on ABC

Vielä 1990-luvulla suuri osa meistä suomalaisista vietti osan kesästään automatkan päässä.

Nykyajan lapsille on vaikea selittää, että oli aika ennen säännöllistä ulkomaanmatkailua, internetiä ja älypuhelimia. Liikkuvaa kuvaa ei katseltu tableteilta eikä musiikkia noin vain valittu musiikkikirjastoista.

SIlti takapenkkiläisille piti keksiä tekemistä. Luettiin Aku Ankkaa pahoinvointiin asti, syötiin sipsejä ja ehkä vähän tapeltiin.

Kuva: Kuopion Matkailupalvelu
Ennen 2000-lukua liftaamalla uskalsi lähteä kesäreissulle. Kuva: Timo Rehtonen / Yle

Vanhasen ohjeilla kohti kesäretkeä

Auto oli pakattu usein täyteen ja ahdastakin oli, etenkin takapenkillä.

Näin nykyinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen ohjeisti vuonna 1995 pakkaamaan matka-auton:

Matti Vanhanen esittelee Iltalypsyn karjakolle miten pakataan perheauto mummolareissua varten. Suoritetta hankaloittaa venäjänvinttikoira, joka tahtoo viedä autosta koko tavaratilan. Esittely on vuodelta 1995.

ABC-nimistä ketjua ei muistojemme kesinä vielä ollut, ja ne piknikpöydät kuuman autotien varressa puskapissoineen olivat parasta, mitä suomalaisille oli tuolloin tarjolla.

Mitä leikkejä keksitte, kuinka tapoitte aikaa? Lähdittekö saaristoon, sukulaisille vai kesätapahtumaan, ja mikä oli herkullisen erilaista tämän kesän automatkoihin verrattuna?

Lähetä kuvasi ja mieluusti kerro myös tarinasi!

Jos sinua saa myös haastatella aiheesta, jätä muistosi kokonimelläsi tai laita sähköpostia osoitteeseen anni.tolonen@yle.fi