Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten Nuorten vaalitwiitti toi syytteet kolmelle – Syyttäjä: "Heitä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan"

Oikeudenkäynti pidetään Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen nosti syytteet kolmelle vaalitwiitistä. Kuva: Yle

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteet Perussuomalaisten Nuorten twiitistä, jonka he jakoivat ennen EU-vaaleja keväällä 2019.

PS-nuoret jakoi Twitter-tilillään kuvan tummaihoisesta pariskunnasta, joka pitelee sylissään vauvaa. Kuva oli peräisin Euroopan parlamentin sivuilta. Järjestön kirjoittamassa saatetekstissä sanottiin, että "äänestä perussuomalaisia, jos et halua että Suomen tulevaisuus näyttää tältä".

Poliisi aloitti esitutkinnan twiitistä viime toukokuussa. Syyttäjä on saanut nyt syyteharkinnan valmiiksi, ja oikeuteen joutuu kolme PS-nuoriin kuuluvaa tai siihen kuulunutta.

– Yksi heistä on toiminut Lapin piirin puheenjohtajana. Kaksi olivat varapuheenjohtajia. Heitä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, sanoo Ylelle aluesyyttäjä Maija Päivinen.

Syytteen on siis nostanut valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, mutta syytettä oikeudessa ajaa aluesyyttäjä Maija Päivinen.

– Valtakunnansyyttäjä on antanut määräyksen syytteen nostamiseen. Minä ajan syytettä hänen puolestaan, Päivinen kertoo.

Twiittiä pahoitellut joutuu oikeuteen

PS-nuoret pahoitteli twiittiä tiedotteessaan sen julkaisun jälkeen.

– Twiittini oli ajattelematon ja toimin impulsiivisesti idean syttyessä. Myöhemmin ymmärsin, että nyt meni metsään, mutta vahinko oli ehtinyt jo tapahtua. Olen oppinut tästä läksyni ja jatkossa tulen käyttämään harkintakykyäni paremmin järjestön viestinnässä”, järjestön varapuheenjohtaja Toni Jalonen totesi tiedotteessa.

Ylen tietojen mukaan Toni Jalonen on yksi syytetyistä, jotka joutuvat oikeuteen nyt vastaamaan valtakunnansyyttäjän nostamiin syytteisiin.

Twiitin julkaisun jälkeen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi, että "puolueen nuorisojärjestössä on pieni joukko ihmisiä, jotka eivät tunnu ymmärtävän puolueen linjaa".

Kun nuorisojärjestö ei suostunut muuttamaan sääntöjään emopuolueen toiveiden mukaisesti, puolue katkaisi yhteydet siihen ja perusti uuden nuorisojärjestön.

PS-nuoret menettivät ministeriön avustukset

Vaalitwiitti tuli kalliiksi PS-nuorille.

Opetus- ja kulttuuriministeriö lopetti viime vuonna avustuksen maksamisen Perussuomalaiset Nuoret ry:lle. Yhdistys menetti yhteensä 115 000 euron avustuksen. Sitä oli ehditty maksaa jo noin 58 000 euroa.

Ministeriö ilmoitti perivänsä takaisin jo maksetut summat, eikä loppuavustuksia maksettu järjestölle. Kiista on parhaillaan hallinto-oikeudessa.

Ministeriö perusteli päätöstään sillä, että järjestö toimi ministeriön tulkinnan mukaan lain vastaisesti.

Syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan luetaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan vielä ei tietoa, milloin oikeudenkäynti pidetään.

Lue lisää:

.
.