Kuvat mereltä kertovat: Helle hellii myös sinileviä

Merellä on havaittu runsaasti levää, joka voi nousta pintaan tyynellä säällä.

sinilevät
Lilltervo, levää
Lilltervon Djupsundetin rantaan on jo kertynyt levää.Markku Sandell / Yle

Merivesi on kuuman kesäkuun ansiosta lämmennyt pikavauhdilla. Pitkin Suomenlahden ja Saaristomeren rannikkoa on tehty havaintoja leväkukintojen yleistymisestä. Kuva merialueiden tilanteesta aukeaa tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Saaristomerellä ja Ahvenanmaan eteläpuolella näyttäisi olevan nyt enemmän levää kuin Suomenlahdella.

Levätilanne merellä 22.6.2020
Sinilevää näkyy merialueilla veteen sekoittuneena. Satelliittikuva 22.06.2020.Suomen ympäristökeskus

Tämän viikon ajan on luvassa helteistä säätä ja kovia tuuliakaan ei ole tulossa. Meressä nyt leijuvat levähiukkaset nousevat tällöin helposti pintaan.

Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja Jari Hänninen kertoo havainnoistaan ulkomeren laidoilta.

– Olimme viime viikolla keräämässä simpukkanäytteitä Bodön ja Nötön vesillä. Sinilevähippusia kellui vedessä. Voisi sanoa mitta-asteikolla kohtalaisen ja runsaan välillä, Hänninen vastaa Seilin saarelta Paraisten Nauvosta.

sinilevää ja vaahtoa
Levää on runsaasti pintavedessä.Saaristomeren tutkimuslaitos, Turun yliopisto

– Vielä ei voi puhua sellaisesta räjähdyksestä, mitä pahimmillaan nähdään.

Hänninen kertoo kuitenkin seuranneensa purjeveneiden paluuta juhannuksenvietosta ja mereen jäi niiden jäljiltä jo levälauttoja halkovat vanat.

Seilissä olevat tutkijat ottavat päivittäin merestä näytteitä, jotka välitetään ely-keskukselle.

sinilevää ja haahkoja
Haahkaparvet uivat Seilin saaren liepeillä vihertävissä vesissä.Saaristomeren tutkimuslaitos, Turun yliopisto

Meren pintaveden lämpötila on Saaristomerellä noussut nopeasti muutamalla asteella.

– Bodön matkalla pintavesi oli sellaista 17-asteista, mutta nyt täällä Seilissä mennään jo 21 asteessa, Jari Hänninen kertoo.

Järviwiki-leväseurannan mukaan runsaasti levää on havaittu vasta muutamassa tarkkailupisteessä. Paraisten Lilltervon Djupsundetissa levä oli värjännyt veden vihreäksi.

Lilltervo, Djupsundet
Lilltervo, Parainen 23.6.2020Markku Sandell / Yle
Lilltervo, Djupsundet, samea vesi
Merivesi on samentunut Lilltervossa.Markku Sandell / Yle

Kemiönsaarelta tulleiden havaintojen mukaan vedessä on selvästi levää. Lillvikenissä on runsaasti ja Genbölen havaintopaikalla vähän.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel arvioi tilatervnnetta.

– Katsoin tuoreimpia satelliittikuvia TARKKA-palvelusta (siirryt toiseen palveluun) ja niiden perusteella kyllä näyttäisi siltä, että eteläiselle Saaristomerelle on muodostumassa leväkiehkuroita aika laajalle alueelle.

Sinilevää meressä
Leväkukinnot näkyvät kuvassa vihreinä juovina.Saaristomeren tutkimuslaitos, Turun yliopisto

Merivartioston valvontalento ulottui maanantaina Selkämerelle, mutta lennolla ei havaittu levää kyseisellä merialueella.

Suomenlahdella levää on havaittu meressä jonkin verran, mutta Suomen ympäristökeskuksen kasviplanktontutkija Heidi Hällfors ei vielä ennusta valtavaa leväkesää.

– Suomen eteläisellä rannikolla esiintyy paikoin sinilevää. Valtaosa havainnoista koskee vähäisiä määriä sinilevää, mutta jokunen runsaskin esiintymä jo on. Avoimella Suomenlahdellakin on havaittu sinilevää. Se esiintyy pääasiassa veteen sekoittuneena, laajoja sinilevälauttoja ei sen sijaan vielä ole havaittu, Hällfors arvioi.

Inkoo, Fagervik, levää rannassa
Inkoon Fagervikissa levää on ajautunut rantaan.Järviwiki.fi

Vallitsevat lämpimät ja tyynet säät suosivat sinilevien kasvua. On mahdollista, että sinilevät runsastuvat hieman tavanomaista aikaisemmin tänä kesänä eli jo kesäkuun puolella.

– Tämän perusteella ei kuitenkaan vielä voi vetää johtopäätöksiä siitä, millainen sinileväkesä kokonaisuudessaan tulee olemaan. Loppupelissä säät vaikuttavat asiaan hyvin paljon. Yleensä sinilevät ovat runsaimmillaan vasta heinä-elokuussa.

Lue myös:

Huh huh! Kesäkuusta voi tulla maamme mittaushistorian läkähdyttävin – näin kuuma oli viimeksi silloin, kun Juri Gagarin kävi Suomessa

Sinilevää ei havaittu juhannusviikolla

Itämereen valui ennätyksellinen ravinnekuorma talven runsaiden sateiden takia