Satakunnan uusilla koronatartunnoilla ei yhteyttä toisiinsa, tartuntojen lähteet tuntemattomia – ylilääkäri: "Olen hiukan huolissani"

Ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä toivoo ihmisten noudattavan hygieniaohjeita ja käyvän testeissä, jotta korona ei leviä lisää.

koronavirus
Raija Uusitalo-Seppälä, ylilääkäri, Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri
Ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä selvittää koronatartuntojen lähteitä Satakunnassa.Katja Halinen / Yle

Satakunnassa on viime viikkoina todettu yllättävän paljon uusia koronatartuntoja, joiden lähde ei ole tiedossa.

Koko toukokuussa maakunnassa ei todettu uusia koronatartuntoja. Noin kuuden viikon tartunnaton jakso katkesi pari viikkoa sitten. Sen jälkeen todetuista kuudesta tartunnasta neljän tartuntaketjua ei ole yrityksistä huolimatta saatu selville.

Uudenlainen tilanne

Yllättävää tilanteessa on se, että aiemmin Satakunnassa todettujen tartuntojen lähteet on saatu pääosin selvitettyä. Ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä Satasairaalasta kertoo, että keväällä tartunnoista valtaosa oli saatu matkoilta joko Suomesta tai ulkomailta.

– Tämä on mielenkiintoinen asia. Olen hiukan huolissani, vaikka on muistettava, että Satakunnassa tartuntojen määrä on edelleen väestötasolla alhainen.

Satakunnassa tartuntoja on tällä hetkellä 27 tapausta 100 000 asukasta kohti. Pääkaupunkiseudulla määrä on väkilukuun suhteutettuna yli kymmenkertainen.

Ei yhteyksiä tartunnoissa

Ylilääkäri Uusitalo-Seppälä sanoo, että tartunnan ilman selvää lähdettä saaneiden neljän henkilön välillä ei ole löydetty yhteyksiä.

Tartunnan saaneet eivät ole liikkuneet samoissa paikoissa eivätkä he ole käyttäneet joukkoliikennettä. He kuuluvat eri ikäryhmiin eikä heillä ole ollut yhteisiä kontakteja.

– Uusien tartuntojen putkahtelu huolestuttaa, sillä samaan aikaan koronarajoituksia puretaan. On todennäköistä, että Satakunnassa on muitakin tautitapauksia, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Hygieniaa ja testejä

Tavoitteena on nyt saada epidemian leviäminen katkaistua. Raija Uusitalo-Seppälä korostaa kahta asiaa koronatartuntojen ehkäisyssä: Jokaisen pitää noudattaa hygieniaa ja kokoontumisia koskevia ohjeita, ja vähäisissäkin oireissa on syytä hakeutua testeihin.

Satakunnassa testitilanne on hyvä, ja tulokset saadaan muutamassa tunnissa siitä, kun näyte on saatu laboratorioon.

– Testejä tehtiin juhannuspyhinäkin yli 50 päivässä. Enimmillään viime viikolla testattiin yli sata ihmistä päivässä. Testeihin pääsee, jos on koronavirusinfektioon viittaavia oireita, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Vanhuksia suojattava

Satakunnassa on tähän saakka onnistuttu estämään epidemian leviäminen vanhusten keskuudessa.

– On tärkeää järjestää tapaamiset ikäihmisten kanssa turvallisesti hygieniaohjeita ja suojaimia hyödyntäen, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Satakunnassa on kevään jälkeen todettu 59 koronatartuntaa. Uusimmat koronatapaukset ovat olleet niin lieviä, että kukaan tartunnan saaneista ei tällä hetkellä ole sairaalahoidossa.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus