Hyppää sisältöön

Kenttäpiispa Särkiön blogiteksti herätti kohun – arkkipiispa ja Puolustusvoimat ottivat etäisyyttä, Särkiö pyysi anteeksi

Tekstissään prikaatikenraaliin rinnastettava kenttäpiispa syytti nuorten liberaaleja arvoja ja vapaata seksiä syntyvyyden laskusta.

Kenttäpiispa Pekka Särkiö evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksessa Helsingissä 5. joulukuuta 2018. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Puolustusvoimien kenttäpiispan Pekka Särkiön sunnuntaina julkaisema blogiteksti on herättänyt runsaasti huomiota ja kohun.

Blogissaan kenttäpiispa kirjoitti tiivistetysti, että marxilaisen vallankumouksen tilalle on Suomessa tullut kulttuurieliitti, joka harrastaa vapaata seksiä ja ajaa yhteiskunnan turmioon. Hän väitti tekstissään, että ydinperheen, avioliiton, pariuskollisuuden ja sukupuolijaon murentaminen ovat vähintään osaksi laskevan syntyvyyden taustalla. Blogista nousi maanantaina poru, ja jopa Puolustusvoimat otti kantaa kirjoitukseen Twitterissä. Tämän jälkeen Särkiö poisti kirjoituksen ja pyysi sitä anteeksi.

Puolustusvoimien komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson kertoi STT:lle, että hän oli keskustellut kenttäpiispa blogin julkaisun jälkeen tämän kanssa sen sisällöstä.

– Särkiö totesi, että kirjoitus ei ollut ihan onnistunut. Hän teki itse ratkaisun poistaa blogi ja pyytää sen sisältöä anteeksi. Puolustusvoimat ei tätä edellyttänyt, Mattsson kertoi.

Mattssonin mukaan kenttäpiispan blogi ei ollut Puolustusvoimien tasa-arvosuunnitelman tai arvojen mukainen.

– Olemme sitoutuneet ehdottomaan tasa-arvoon, ole kyse sitten sukupuoleen, seksuaalisuuteen tai etnisyyteen liittyvistä asioista.

Mattssonin mukaan blogin sisältöä voi luonnehtia harmilliseksi Puolustusvoimille.

– Emme me tällaista kaipaa. Keskustelu asiasta varmaan jatkuu lähipäivinä, komentopäällikkö sanoi.

Tilannetta ei Mattssonin mukaan muuta se, että kyse oli henkilökohtaisista mielipiteistä.

– Kun on päällä virkapuku ja kenraalin arvomerkit, kommentit otetaan instituution kantoina.

Kenttäpiispa rinnastuu prikaatinkenraaliin

Särkiö, 57, kehotti kirjailija Veikko Huovisen tekstiä siteeraten naisia pysymään synnyttäjinä. Kenttäpiispa niin ikään kirjoitti, että bolshevikkien aseellinen vallankumous on väistynyt ja tilalle on kasvanut kulttuurikumous, jolle avioliitto, miehen ja naisen sukupuolijako, ydinperhe ja lasten kasvatus ovat kaiken pahan alku ja juuri.

Puolustusvoimat ja arkkipiispa Tapio Luoma ottivat maanantaina Twitter-kommenteissaan etäisyyttä blogin sisältöön, ja pian Särkiö itse pyysi sitä anteeksi.

Kenttäpiispa on Puolustusvoimien hengellistä työtä johtava viranhaltija ja johtaa sotilaspappeja. Kenttäpiispa rinnastetaan palvelusarvoltaan prikaatikenraaliin.

"Työtä yhdenvertaisuuden eteen tehtävä joka päivä"

Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen sitoutumista edellytetään kaikilta Puolustusvoimien palveluksessa olevilta, täydennettiin Puolustusvoimien viestinnästä. Linjauksessa korostettiin myös, että yhdenvertaisuustyö tapahtuu arjessa, eikä siitä tule valmista, vaan sen eteen on tehtävä työtä joka päivä.

Evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Luoma puolestaan painotti blogin julki tulon jälkeen kirkon ihmiskuvaa: sen mukaan Jumala on luonut kaikki ihmiset tasa-arvoisiksi. Kaikkien yhtäläisiä oikeuksia tulee Luoman mukaan kunnioittaa ja kaikkia tulee kohdella yhdenvertaisesti.

Alkuperäinen Särkiön blogiteksti poistettiin hänen anteeksipyyntönsä jälkeen netin kotimaa24.fi-sivustolta. Kenttäpiispa korosti anteeksipyynnössään, että Puolustusvoimat kuten myös hän itse ovat sitoutuneet kaikkien ihmisten ehdottomaan tasa-arvoon ja jakamattomaan ihmisarvoon.

.
.