1. yle.fi
  2. Uutiset

Muslimien hajj-pyhiinvaellus toteutuu tänä vuonna rajoitetusti – Mekkaan ei pääse Saudi-Arabian ulkopuolelta

Hajj-pyhiinvaellus kerää yleensä Mekkaan kaksi miljoonaa ihmistä ympäri maailman.

Hadž (Pyhiinvaellus)
Pyhiinvaeltajia Mekassa.
Tuhannet pyhiinvaeltajat rukoilivat muslimien pyhässä kaupungissa Mekassa elokuussa 2018.Ahmad Al-Rubaye / AFP

Vain rajoitettu määrä ihmisiä pääsee tänä vuonna osallistumaan muslimien vuotuiseen hajj-pyhiinvaellukseen Saudi-Arabian Mekkaan. Maan hallitus ilmoitti maanantaina, että pyhiinvaellus järjestetään koronaviruspandemian vuoksi hyvin rajoitetusti, ja pyhiinvaellukseen saavat osallistua vain maassa jo valmiiksi oleskelevat.

Yleensä pyhiinvaellus kerää Mekkaan vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Hallitus ei eritellyt, kuinka moni hajjiin saa tänä vuonna osallistua.

Pyhiinvaelluksen on määrä alkaa tänä vuonna heinäkuun lopussa.

Maan hallituksen mukaan hajj halutaan järjestää kansanterveyden kannalta turvallisesti. Hallituksen mukaan rajoituksiin päädyttiin siksi, ettei virukseen ole olemassa rokotetta tai hoitokeinoa, ja suuriin kokoontumisiin liittyy riskejä.

Jokaisen terveen muslimin tulisi osallistua pyhiinvaellukseen ainakin kerran elämässään. Tapahtuma keskittyy viisi päivää kestävien uskonnollisten rituaalien ympärille islamin pyhässä kaupungissa Mekassa.

Jo aiemmin keväällä peruttiin pienempi, ympäri vuoden kestävä umrah-pyhiinvaellus. Yhteensä umrah ja hajj tuovat Saudi-Arabian taloudelle yli 10 miljardia euroa vuosittain.

Saudi-Arabian koronavirustartuntaluvut ovat Lähi-idän korkeimpia. Maassa on vahvistettu yli 161 000 tartuntaa ja 1 300 kuolemantapausta.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi